Program
Futbal - 13.07.2022 22:51

Poľská Ekstraklasa aj tento rok v našich prenosoch

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Poľský národný tím sa prebojoval na svetový šampionát do Kataru, kluby od našich severných susedov bývajú súčasťou skupinovej fázy Európskej ligy a duely tamojšej Ekstraklasy vám už druhý rok budeme ponúkať live. Samozrejme, v akcii aj so širokým spektrom slovenských futbalistov. Kým Adam Zreľák či Róbert Pich o svojich streleckých kvalitách už presvedčiť stihli, František Plach s Dušanom Kuciakom roky našim susedom dokazujú svoje brankárske kvality. Tomáš Huk, Kristián Vallo či Ľubomír Šatka majú povesť nepriechodných bekov. Na úspešných krajanov bude nadväzovať Dalibor Takáč, ktorý má pred sebou prvú kompletnú sezónu v Poľsku, Martin Šulek vo svojom prvom zahraničnom angažmáne aj brankár Henrich Ravas po postupe jeho Lodže medzi elitu.

Ekstraklasový titul obhajuje Lech Poznaň, pre ktorý šlo už o ôsmy zlatý zárez v histórii klubu a jeho viera v premiérovú účasť v skupinovej fáze Champions League skončila veľmi rýchlo. Jeho najväčším prenasledovateľom by mal byť opäť strieborný Rakow Czestochowa, no po mimoriadne zlom roku avizuje extrémne zlepšenie aj Legia Varšava. Miestenky do pohárovej Európy hodlá vybojovať aj Štetín alebo legionármi nabitá Cracovia. Titul v poľskom futbale v histórii dokázalo vybojovať sedemnásť rôznych tímov, avšak tie "novodobé" si podelila len šestica. Tabuľke kraľuje pätnásťnásobný šampión Legia Varšava, no jedinú trofej na ňu stráca Górnik Zabrze a Wisla Krakov.

Najvyššia súťaž našich severných susedov zahŕňa 18 mužstiev a štyri z nich si zabezpečia miestenku do predkola niektorej z pohárových súťaží na starom kontinente. Najslabšia trojica partiu každoročne opúšťa. Čierny Peter ostal minulý rok v rukách Górniku Leczna, Termalicy Nieciecza a šokujúco aj Wisly Krakov. Ich miesta zaujal Miedz Legnica, Widzew Lodž a cez baráž aj Korona Kielce. Na papieri ich tohtoročný káder nenaznačuje, že by malo ísť o fackovacích panákov, avšak umiestnenie v hornej polovici konečnej tabuľky by bolo veľkým prekvapením.

Sledujte s nami počínanie tímov, ktorých cesta sa teoreticky môže v predkolách skrížiť s našimi ašpirantmi na pohárovú Európy od piatku 15. júla:
15. júla o 20:30: Zaglebie Lubin - Slask Wroclaw
16. júla o 15:00: Lech Poznaň - Stal Mielec
16. júla o 17:30: Jagiellonia Bialystok - Piast Gliwice
18. júla o 19:00: Górnik Zabrze - Cracovia Krakov