Program
Futbal - 13.07.2022 09:06

Začína II. futbalová liga so šesticou nováčikov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Druhá najvyššia futbalová súťaž na Slovensku oproti minulému roku výrazne zmenila svoju podobu a formu. Medzi prvou a treťou ligou sa vymenilo štrnásť mužstiev a úslovie "neostal kameň na kameni" je na mieste. Čo to prinesie, aké veľké budú kvalitatívne rozdiely v šestnásťčlennom štartovom poli, koľko ašpirantov na postup sa nám vykryštalizuje, kto využije kostrbatejšie okolnosti na historický ročník a koľko tímov ostane silných len na papieri? Odpovede začneme pomaličky hľadať už v úvodnom kole, uprostred júla. JOJ Šport vám z II. futbalovej ligy bude prinášať priame prenosy aj tento rok a na úvod začneme slušnými porciami.

Chvíľu sa zdalo, že vypadávajúce tímy z minulej sezóny nemá kto nahradiť. Treťoligisti s miernymi obavami hľadia na reštrukturalizáciu na tejto scéne, nie to aby mali ísť ešte o súťaž nahor. Hrať však nakoniec bude až šesť nováčikov. Z elitnej ligy zostúpilo FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa, na celoštátnu úroveň sa vracajú slávne značky ako Spartak Myjava a Tatran Prešov a na jednu z najväčších kapitol svojej klubovej histórie sú pripravení aj v Dolnom Kubíne, Považskej Bystrici a bratislavskej Rači. III. liga mala naposledy až štyri divízie a tú svoju najpresvedčivejšie ovládli Prešovčania. Od prenasledovateľov zo Šariša či Spiša sa odpútali o desať bodov. Presvedčivý bol aj považskobystrický tím s konečným osembodovým náskokom pred Myjavou. Tá nakoniec ťažila z krachu Senice, Serede či Rohožníka, ktorí sa presúvajú až na regionálnu scénu.

Akási športová povinnosť velí mužstvu po vypadnutí zabojovať o čo najskorší návrat. Žiar nad Hronom sa v prvej lige zdržal tri sezóny, no ročník 2021/22 mu vôbec nevyšiel a za miestenkou do (nakoniec neuskutočnenej) baráže zaostal o 12 bodov. Teraz by mal byť spoločne s Košicami a Komárnom najsilnejším tímom druholigovej konkurencie. Najmä FC Košice deklarujú svoje postupové ambície už zopár rokov a fanúšikom miestami s ich nenaplnením dochádza trpezlivosť. Piate miesto dôvodom na oslavu rozhodne nebolo, no keďže do vyššej ligy postúpila najlepšia trojica, cesta by mohla byť o čosi voľnejšia. V to však dúfa aj komárňanský KFC a príjemné prekvapenie spred roka FK Humenné. Komárno bralo v sezóne 2019/20 až trináste miesto, o rok neskôr bolo ôsme a nasledovala výborná štvrtá priečka. Obaja teraz budú chcieť potvrdiť, že ich zažiarenie nebolo "jednorázovkou" a namlsaní Humenčania by radi nováčikovský elán zmenili na niečo dlhodobejšie.

Tradičnou súčasťou tejto ligy sú aj niekdajší prvoligisti ako Dubnica, Púchov či Petržalka. Konfrontácia s Ankarasporom a Newcastlom United v Intertoto Cupe, remíza s Barcelonou alebo účasť v skupinovej fáze Champions League sú prekrásnymi spomienkami, avšak už zapadajúcimi prachom. Dnes píšu na Považí aj na bratislavskom pravom brehu Dunaja inú a novú kapitolu svojej existencie. Návrat medzi dvanásť najlepších tímov na Slovensku ešte nie je aktuálnou témou, no i tak tieto mužstvá každoročne dokazujú, že sú schopné obrať o body aj tých najlepších. Sezóna 2022/23 v druhej futbalovej lige začína 15. júla a jej posledné duely sa odohrajú 19. mája. Víťaz má istú miestenku medzi tuzemskú smotánku, druhý tím poradia zabojuje cez baráž. Posledné štyri priečky tabuľky sú zostupové, ale ako nás minulosť naučila, automatický zosun do III. ligy znamenať nemusia.

Sledujte s nami úvod sezóny II. futbalovej ligy:
15. júla od 17:40: Spartak Myjava - ŠTK Šamorín
17. júla od 10:30: ŠK Slovan Bratislava "B" - FC Petržalka
22. júla od 17:00: KFC Komárno - FK Pohronie (pôvodne Humenné - P. Bystrica)
23. júla od 20:00: FC Košice - Tatran Prešov