Program
Futbal - 09.07.2022 21:17

Boj o pivo na MS! FIFA chce prelomiť katarský zákaz

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube
Pivo

Prvý futbalový svetový šampionát v arabskom svete bude bez pochýb špecifický a v mnohých veciach odlišný. Na prezentáciu svojej kultúry sa veľmi tešia aj domáci Katarčania, no reč nie je len o zvykoch či tradíciách, ale aj o platných pravidlách a zákonoch. V týchto dňoch prebieha boj o alkoholické nápoje na MS 2022. Tento problém pritom bol naznačený už pred pár rokmi, no sľúbil sa rozumný kompromis. Päť mesiacov pred štartom turnaja sa téma vrátila na stôl a na chvíľu vyzerala horúcejšie ako sa pôvodne očakávalo. Katarčania značne menia rétoriku. Najprv sľubovali obrovský ústupok, potom pivu vyslovili zreteľné "nie" a za práva pivárov sa teraz zasadila FIFA.

Pivná politika počas majstrovstiev je stále živou témou, no FIFA i tak už odkomunikovala, ako by mal vyzerať koniec diskusií. Fanúšikovia si na prelome novembra a decembra pivo v Katare budú môcť vypiť, avšak priamo na tribúnu vstúpia maximálne s nealkoholickou verziou. Teraz sa dolaďujú detaily a presné pravidlá, ktoré bude musieť cudzinec v obchode a na verejnosti dodržať. Medzinárodná federácia má pochopenie pre to, že sa prvý raz hrá v moslimskej krajine, no s pivovarom Budweiser má partnerstvo, trvajúce už 36 rokov a nerozviaže ho. Kompromisný krok tým pádom musia spraviť aj hostitelia. Tí komunikovali turnaj bez alkoholu, ako káže ich náboženstvo, alebo ponúkli zopár vyhradených miest na pitie, ako to funguje v niektorých štátoch pre fajčiarov.

Pred tromi rokmi počas majstrovstiev sveta klubov platil obojstranne výhodný režim, keďže Katarčania na predmestí Dauhy zriadili špeciálnu zónu s alkoholom, výrazne lacnejším ako v centre mesta alebo na hoteloch. Od priaznivcov sa na oplátku očakávalo, že tu zakúpené nápoje nebudú prenášať do blízkosti štadiónov. Práve po klubovom turnaji, ktorého víťazom sa stal FC Liverpool, sa intenzívne pracovalo na úprave tohto režimu pre reprezentačné duely. "Alkohol nie je súčasťou našej kultúry. Ale pohostinstvo áno. Alkohol u nás nie je tak ľahko dostupný ako v iných častiach sveta, ale počas majstrovstiev sveta vo futbale chceme zabezpečiť, aby bol prístupný aj pre priaznivcov, ktorí chcú piť," avizovali vtedy s obavou, že lacné a dostupné pivo môže negatívne ovplyvniť správanie fanúšikov. Odhady hovoria o viac ako milióne fanúšikov z celého sveta. Verzia alkoholického piva vonku a "zero" na tribúne sa aktuálne javí ako najpravdepodobnejšia verzia.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora