Program
Futbal - 06.07.2022 16:22

Európa ju odmietla, Afrika predstavila vznik kontinentálnej Superligy

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Má potenciál pozdvihnúť úroveň afrického futbalu, investori a sponzori majú obrovský záujem o investovanie peňazí do tejto súťaže, pomôže aj ženskému športu a peniaze získa každý. Takto Afričania opisujú vznik novej medzinárodnej klubovej súťaže, ktorá zatiaľ nesie pracovný názov Superliga. Jej prvé zápasy sa odohrajú v roku 2023, ale projekt sa značne líši od toho, ktorý UEFA pred niekoľkými mesiacmi rezolútne odmietla a dodnes úplne neutíchli spory, ktoré tým vznikli medzi poprednými klubmi a šéfmi európskeho futbalu. Víťaz si na konci turnaja príde v prepočte na 96 miliónov eur a jeden milión má už teraz istý každá z 54 členských asociácií. Peniaze si v tomto prípade nenahrabe len úzka skupina najlepších mužstiev, účastníkov bude veľa a zo spoločného koláča si každý odreže čosi.

Všetky národné zväzy, fungujúce pod hlavičkou CAF, si už minulý rok jednohlasne schválili vznik súťaže a teraz tak nastal čas na rysovanie jej reálnych kontúr. Informácií je totiž zatiaľ mimoriadne málo. Nevie sa počet účastníkov, tým pádom ani formát. Superliga by pritom mala prebiehať súbežne s africkou Ligou majstrov a nie je zrejmé, ako budú elitné kluby z Egypta, Maroka, Juhoafrickej republiky či Tuniska stíhať dve prestížne súťaže zároveň ak nim domácu ligu či pohár. Hovorí sa však o "novom živote", ktorý to fúkne do futbalu na čiernom kontinente. Známe ešte nie je ani presné meno súťaže. Na jeho prezentáciu však je ešte rok času a s veľkou pravdepodobnosťou pôjde o najsilnejšieho finančného partnera ligy.

Prezident Africkej futbalovej konfederácie Patrice Motsepe pri prezentácii Superligy prezradil aj niekoľko ďalších noviniek pre kontinentálny futbal. Jednou z nich je návrat do dvojzápasového formátu vo finále Champions League, k čomu viedlo kontroverzné priradenie domáceho prostredia Casablance v minuloročnom finále proti Al Ahly. Čo sa týka Superligy, oficiálne spustenie je naplánované na august 2023 v Tanzánii, kde sa uskutoční 44. zasadnutie CAF. "Počas najbližších týždňov budeme pracovať s partnermi a držiteľmi práv na skomponovaní mechanizmov turnaja a novinky prinesieme čoskoro. Značná časť peňazí bude investovaná naspäť do afrického futbalu a proces zahŕňa aj každoročný dar v hodnote milióna dolárov pre každého z 54 členov CAF. Zároveň budeme pracovať na zvýšení prize money pre ženskú aj mužskú Champions League," povedal Motsepe s tým, že Superliga nechce pohltiť celú klubovú scénu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora