Program
Futbal - 27.06.2022 22:14

Medzi prvou a treťou ligou sa vymenilo 14 mužstiev

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Už odkedy bola avizovaná reorganizácia tretej najvyššej súťaže na Slovensku, dalo sa čakať veľký prievan v príslušnosti viacerých klubov k jednotlivým poschodiam ligovej hierarchie. K tomu sa pridružili problémy so ziskom licencie pre najvyššiu súťaž niektorých celkov a výsledkom je, že prvá, druhá a tretia liga budú mať oproti minulej sezóne citeľne odlišnú skladbu. Do elitnej súťaže postúpila až trojica druholigových tímov a aj v nami vysielanej súťaži sa nahlas a dlho diskutovalo o tom, kto vypadne a či ho má kto nahradiť. 2FL nakoniec bude mať až piatich nováčikov, pričom sa vrátia dva zvučné kluby.

Vo štvrtok o polnoci uplynula lehota na podanie prihlášok do druhej najvyššej futbalovej súťaže na Slovensku a kompetentní v tom čase disponovali len štrnástimi prihláškami. Liga pritom má má až šestnásť tímov, tak sa začala miestenka ponúkať aj takým, ktoré niektorú zo štyroch regionálnych divízií tretej ligy nevyhrali. Posledný tím tabuľky z Námestova podľa regúl nemal právo na zotrvanie, no pri ďalších vypadávajúcich takáto možnosť existovala. Rohožník ani Bardejov však možnosť nevyužili, pričom Záhoráci nebudú pre finančné problémy pôsobiť dokonca ani v tretej lige. Aj tá má po novom celoštátny charakter, je riadená Slovenským futbalovým zväzom, hoci má západnú a východnú skupinu.

Druholigový zoznam nakoniec skompletizoval ŠK Slovan Bratislava "B", hoci formálne obsadil tretí rok po sebe zostupové pozície. Záujem prejavil aj Spartak Myjava, druhý tím III. ligy západ. V súťaži budú pôsobiť aj štyria víťazi regionálnych súťaží - Tatran Prešov, MŠK Považská Bystrica, MFK Dolný Kubín a FK Rača. Z prvej ligy do tejto partie po štyroch rokoch vypadol Žiar nad Hronom, naopak opačným smerom sa okrem Podbrezovej pobrala aj Banská Bystrica a Skalica. Medzi tohtoročných top favoritov na postup by sa tak mal zaradiť FC Košice, prenasledovaný Komárnom, Humenným či Šamorínom. Ostávajú aj aklimatizovaní druholigisti ako Petržalka, Trebišov, Dubnica, Púchov a Žilina "B".

Účastníci najvyššej futbalovej súťaže v sezóne 2022/23:
ŠK Slovan Bratislava
FC Spartak Trnava
MFK Ružomberok
FC DAC Dunajská Streda
MŠK Žilina
AS Trenčín
MFK Zemplín Michalovce
Tatran Liptovský Mikuláš
FC Vion Zlaté Moravce Vráble
FK Železiarne Podbrezová
MFK Dukla Banská Bystrica
MFK Skalica

Účastníci II. futbalovej ligy v sezóne 2022/23:
FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa
KFC Komárno
FC Košice
FK Humenné
FC ŠTK 1914 Šamorín
FC Petržalka
MŠK Žilina B
Slavoj Trebišov
FK Dubnica nad Váhom
MŠK Púchov
MŠK Považská Bystrica
1. FC Tatran Prešov
MFK Dolný Kubín
FK Rača Bratislava
ŠK Slovan Bratislava U21
Spartak Myjava