Program
Futbal - 24.06.2022 10:06

Problém ako hrom! 44 kamerunských futbalistov malo klamať o veku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

O čom sa roky šepkalo, žartovalo či špekulovalo, sa teraz stalo veľkou kauzou. Viac ako štyridsať futbalových reprezentantov Kamerunu malo falšovať svoje doklady a na súťažné zápasy tak nastupovali pod falošnou identitou. Ide predovšetkým o umelé "omladzovanie" a teda manipuláciu skutočného roku narodenia hráčov. Nejde pritom o žiadneho trpaslíka. Na kontinentálnej scéne je Kamerun päťnásobným africkým šampiónom a zároveň účastníkom ôsmich majstrovstiev sveta, vrátane tých v Katare.

Celý problém by mala Kamerunská futbalová federácia prešetriť ešte počas tohto leta, no už len vznesenie samotného obvinenia napovedá, že disponuje dôkazmi. Všetkých 44 mužov sa má dostaviť do centra kamerunského futbalu a vysvetliť okolnosti, za ktorých došlo ku nepresnostiam a nejasnostiam v ich dokladoch. Kto túto povinnosť nesplní, hľadieť sa naňho bude cez sprísnenú optiku.

Vyšetrovanie veku futbalistov v krajine malo byť súčasťou reformy, ktorú sľuboval Samuel Eto'o vo svojej kandidatúre na post prezidenta federácie. Bol zvolený a patričné kroky začal vykonávať. Sám bol pritom v minulosti predmetom podobných špekulácií, ktoré spustil tréner José Mourinho necitlivým vyjadrením, že nikto nepozná presný vek vtedajšieho útočníka Evertonu. Eto'o bol zároveň v nedávnej minulosti odsúdený na 22 mesiacov odňatia slobody za daňové úniky. Do väzenia však nakoniec ísť nemusel.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: Kamerun Podvod