Program
Futbal - 17.06.2022 13:29

Poškodzujú futbal a porušujú pravidlá. Španieli sa ostro ohradili voči City a PSG

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Španielske futbalové kluby sa zjednotili v boji proti dvom najmajetnejším tímom, ktoré pôsobia na scéne Champions League. Reč je o Paríži Saint-Germain a Manchestri City, ktoré každoročne veľmi sporne balansujú na hranici finančnej fair-play a viackrát už čelili vyšetrovaniu a hrozbe pokuty či trestu. Zatiaľ im to prechádza, no vedenie La Ligy na nich podalo oficiálnu sťažnosť s presvedčením, že ich letné nákupy nie sú v súlade s regulami, zakazujúcimi míňať viac ako sa zarobí, čo je vysvetľované ako záruka vyhnutia sa finančným problémom. Anglický majster bol pre Španielov tŕňom v oku už v apríli, teraz sa k nemu pridali aj francúzskeho giganta.

Čelní predstavitelia Primera Division poctivo a dlhší čas sledovali praktiky oboch klubov na prestupovom trhu a majú za to, že sa takýmto spôsobom mení "futbalový ekosystém", ide o neudržateľný trend a ostatné tímy sa právom cítia poškodené. Manchesterský a parížsky klub má naviac umelo nafukovať trh a nimi ponúkané prestupové čiastky idú proti ekonomickému zmyslu a logike. Kompetentní si najali advokátske kancelárie z Francúzska a zo Švajčiarska, ktoré sa špecializujú aj na ekonomickú trestnú činnosť. Rozbuškou bol nedotiahnutý transfer Kyliana Mbappého do Realu Madrid, keďže francúzsky forward zvolil zlatom vystlanú ponuku na predĺženie kontraktu v Parku princov.

Man City aj Saint-Germain už majú napísaný pomerne pestrý príbeh o počínaní v nesúlade s pravidlami. Majster Anglicka v štyroch z ostatných piatich sezón je takmer až "rivalom" FFP regúl od roku 2008, kedy do klubu vplávali peniaze emirátskych šejkov. V roku 2020 mu bol udelený dvojročný zákaz štartu v Lige majstrov a 30-miliónová pokuta, avšak trest bol prehodnotený a manchesterský tím si dokonca zahral finále súťaže. Desaťnásobný víťaz Ligue 1 je taktiež jedným z najrozšafnejších celkov pri kúpe posíl. V roku 2014 napríklad dostal pokutu 60 miliónov eur a svoju zostavu museli zosekať na 21 hráčov. Svoje skúsenosti s nedodržaním finančných pravidiel by už vedeli porozprávať aj v AC Miláne, Chelsea či Rubine Kazaň.

V súlade s regulami a dobrými mravmi sa nejaví ani pozícia Násira Al Chelajfího, ktorý je prezidentom PSG a zároveň figuruje v štruktúrach UEFA aj Európskej klubovej asociácie. Pri akýchkoľvek pochybnostiach o transferoch Paríža má preto exkluzívnu možnosť do veci vidieť z rôznych strán a aj vplývať na konečný verdikt. Španielske tímy sú voči tomu v kontraste a už niekoľko rokov sa silno angažujú za ekonomickú transparentnosť a čistotu, najmä pri kúpe a predaji hráčov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora