Program
Futbal - 09.06.2022 10:24

Kanada má historickú generáciu futbalistov, no štrajkuje pre rovnoprávnosť

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Severoamerické futbalové národné výbery hlásia veľkú mobilizáciu a pre svetový šampionát 2026, ktorého dejiskom má byť Mexiko s Kanadou a USA, a chcú pripraviť veľkú senzáciu. Spojené štáty - zdá sa - konečne našli novú generáciu po partii s Friedelom, Donovanom, Biesleyom, Bocanegrom či McBrideom, ktorá o sebe dávala vedieť na prelome milénií. Vtedy si dokonca tento tím zahral štvrťfinále majstrovstiev sveta a výrazne lepšie postavenie mal aj vo svetovom rebríčku. Kanaďania si majstrovstvá sveta zahrali iba raz, a to v roku 1986. Súčasnú generáciu hráčov preto mnohí označujú za najlepšiu, akú kedy "soccer" v krajine javorového lista kedy priniesol. Svoju pozornosť momentálne využíva na štrajk za rovnoprávnosť.

Kanada, semifinalista minuloročného Gold Cupu, postúpila na svetový šampionát v Katare a teraz plánuje prípravné zápasy. Jeden z nich sa mal hrať pred tromi dňami vo Vancouveri a súperom bola Panama. Lenže zverenci Johna Herdmana pár hodín pred úvodným výkopom oznámili, že vo Vancouveri nenastúpia. Hráči tým prejavili nesúhlas s novou reprezentačnou zmluvou, ktorú im predostrel zväz práve vďaka výkonnostnému progresu a postupu na šampionát po 36 rokoch. Tiahle rokovania viedli ku návrhu zmluvy, ktorá mala podľa kabíny priam archaickú podobu. "Nastal čas, aby sme sa postavili za budúcnosť kanadského futbalu," oznámili.

Futbalisti chcú, aby sa vyrovnala výška odmien za odohraný zápas pre mužský aj ženský tím. Štyridsať percent odmeny by potom mali dostať priamo hráči. Družstvo Beverly Priestmanovej by dokonca malo dostať časť prémií, ktoré vláda odklepla futbalovému zväzu za postup mužov na majstrovstvá sveta. Po odsabotovanom zápase proti Paname sa tím opäť zapojil do tréningového procesu, no s bwwwlížiacim sa finálovým turnajom vyslal veľmi vážne varovanie, ktoré v budúcnosti môže prekypieť aj v súťažnom zápase. Nič na tom nemení ani fakt, že problémy výrazne ovplyvnia prípravu na šampionát. Už v piatom a v utorok pritom Kanaďania hrajú CONCACAF Ligu národov proti Curacau a Hondurasu. Ženská reprezentácia si zahrala na najaktuálnejších siedmich majstrovstvách, pričom dvakrát po sebe postúpila do vyraďovacích bojov.

Kanadský futbalový káder pre MS 2022:
Brankári:
Máxime Crépeau (Los Angeles FC), Milan Borjan (Crvena Zvezda Belehrad), Dayne St. Clair (Minnesota United)
Obrancovia: Alphonso Davies (Bayern Mníchov), Allistair Johnston (CF Montreal), Kamal Miller (CF Montreal), Riche Laryea (Nottingham Forest), Sam Adekugbe (Hatayspor), Zachary Brault-Guillard (FC Montreal), Doneil Henry (Los Angeles FC), Scott Kennedy (SSV Regensburg), Zorhan Bassong (Montreal CF), Frank Sturing (SV Horn), Steven Vitória (Moreirense FC)
Stredopoliari: Stephen Estaquio (FC Porto), Mark-Anthony Kaye (Colorado Rapids), Jonathan Osorio (Toronto FC), Samuel Piette (CF Montreal), Ismael Koné (CF Montreal), David Wotherspoon (St. Johntsone FC), Atiba Hutchinson (Besiktas)
Útočníci: Jonathan David (OSC Lille), Cyle Larin (Besiktas), Tajon Buchanan (Club Bruggy), Iké Ugbo (Troyes), Lucas Cavallini (Vancouver), Liam Millar (FC Bazilej), Jacob Shaffelburg (Toronto FC), Theo Corbeanu (Wolverhampton), Junior Hoilett (Reading FC), Charles-Andreas Brym (FC Eindhoven)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora