Program
Futbal - 01.06.2022 23:19

Interkonfederačný pohár Finalissima presvedčivo vyhrala Argentína

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport
Lionel Messi

Argentínska futbalová reprezentácia pridala do svojej vitríny ďalšiu cennú trofej. Po júlovom triumfe na kontinentálnom šampionáte zvládla aj superfinálový zápas Finalissima 2022, ktorý po 29-ročnej prestávke obnovil konfrontáciu medzi majstrami dvoch futbalovo najkvalitnejších kontinentov. Zverenci Lionela Scaloniho zdolali Talianov hladko 3:0, čím zdokumentovali svoju výraznú streleckú prevahu. "Domácim" tímom pritom boli Európania, nakoľko za dejisko súboja bol vybraný londýnsky štadión Wembley. Argentínčania už po prvom polčase vyhrával o dva góly a po prestávke sa ich prevaha ešte zvýraznila. Pod triumf sa zapísali traja rôzni strelci.

Lautara Martíneza z 28. minúty doplnil v nadstavenom čase prvého polčasu Ángel Di Maria, aby v samom závere rozdiel triedy spečatil Paulo Dybala. Skóre potvrdilo formu, v ktorej sa aktuálne obe reprezentácie nachádzajú. Kým juhoamerický zástupca neprehral už 32. medzištátny zápas v rade, tím z Apeninského polostrova prežíva veľmi kostrbaté obdobie a za ostatných dvanásť mesiacov postrácal body na Bulharsku, Severnom Írsku či Severnom Macedónsku. Triumf na Eure 2021 sa stal tak trochu zabudnutou záležitosťou a pravdepodobne s týmto mužstom len málokto počíta ako s medailovým ašpirantom na katarských majstrovstvách sveta.

CONMEBOL–UEFA Cup of Champions sa hral naposledy v roku 1993 a rovnako ho vyhrala Argentína. Po penaltovom rozstrele si poradila s nabitým dánskym tímom 2:1. Premiérový ročník superpohárového turnaja sa odohral v roku 1985, kedy Francúzsko doma vyhralo nad Uruguajom 2:0. Tohtoročný zápas by mal byť obnovením tradície, no priebeh aj výsledok podčiarkol obrovský potenciál, ktorý Argentína môže mať na svetovom šampionáte. Ten by mal byť posledným pre Lionela Messiho, ktorý patril spoločne s Ángelom Di Mariom medzi kľúčové postavy stretnutia. Talianov napriek prehre viacerými dobrými zákrokmi zachránil gólman Donnarumma. Pozornosť bola venovaná aj stopérovi Giorgiovi Chiellinimu, ktorý nastúpil na svoj 118. a zároveň posledný reprezentačný duel.