Futbal - 31.05.2022 13:41

Incidenty z Champions League spôsobili falošné vstupenky Liverpoolčanov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Sobotné finále UEFA Champions League sprevádzali aj veľké organizačné problémy. Na parížsky Stade de France sa malo dostať množstvo fanúšikov bez platnej vstupenky, v dôsledku čoho pred bránami ostalo množstvo držiteľov právoplatných lístkov. FC Liverpool vo svojom oficiálnom stanovisku vyjadril sklamanie s počínaním usporiadateľskej služby a dožadoval sa dôkladného vyšetrenia problému. Doň sa pustila Európska futbalová únia, ale aj policajné zložky. Už pred duelom sa hovorilo o tom, že k zápasu Real - Liverpool sa vo veľkom rozmohol čierny obchod, pričom ponúkané boli nielen predražené originály, ale aj falzifikáty. Práve v tom vidia ohnisko problému Francúzi a obviňujú práve fanklub z Británie.

"Komplexná komisia dôkladne preverí rozhodovanie, správanie a zodpovednosť všetkých subjektov, ktoré sa podieľali na finále. Správa bude zostavená nezávisle a pripraví ju portugalský doktor Tiago Brandão Rodrigues. Dôkazy zhromaždíme zo všetkých relevantných strán a po ich vyhodnotení rozhodneme o ďalších krokoch," informovala UEFA vo svojom stanovisku. Prostredníctvom médií však prebieha ostrá kontroverzia medzi francúzskymi politikmi a klubovými legendami The Reds. Jamie Carragher s Robbiem Fowlerom označili francúzske úrady za klamárov, ktorí odmietajú priznať akúkoľvek zodpovednosť za vzniknuté problémy. Tí sa bránia faktom, že polícia zhabala 2700 falošných vstupeniek a liverpoolsky tábor vraj odštartoval priam "priemyselnú revolúciu" v tvorbe nelegálnych lístkov.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin zároveň chválil policajné zložky, ktorým sa v Británii rovnako dostalo veľkej kritiky za rozohnanie zúfalých priaznivcov, ktorí sa nevedeli dostať na futbalový zápas. "Chcel by som poďakovať všetkým policajtom za ich rozvahu, vďaka ktorej sa vyhli tragédii. Rozhodnutia, ktoré spravili, zaistili, že sa predišlo akémukoľvek úmrtiu alebo vážnemu zraneniu," povedal novinárom. Parížske finále sa pritom hralo takmer na deň presne 37 rokov od tragédie na bruselskom štadióne Heysel, kde strety medzi fanklubmi Liverpoolu a Juventusu pripravilo o život 39 ľudí, 600 sa zranilo a 34 skončilo za mrežami.

Darmanin sa domnieva, že až 70 percent liverpoolskych vstupeniek mohlo byť falošných. "O deviatej hodine, kedy mal zápas začať, bolo prítomných 97 percent španielskych priaznivcov. Naopak, anglických fanúšikov bolo vo svojom sektore len zhruba päťdesiat percent. To ukazuje na problémy, ktoré vznikli len pri vchode návštevníkov z Liverpoolu," skonštatoval v Paríži na tlačovej konferencii. Ministerka športu Amélie Oudéaová-Castéraová priznáva, že organizátori na mieste pod tlakom situáciu nedokázali vyriešiť ku spokojnosti všetkých. Vidieť však treba dôvod komplikácií, nie následky: "Niektorí ľudia si kúpili vstupenky, ale boli pripravení o zápas. Radi by sme povedali, že nám je týchto ľudí ľúto, pretože ich zážitok zo sobotného večera bol kompletne zničený. Požiadali sme preto organizáciu UEFA, aby boli títo ľudia identifikovaní a čoskoro kompenzovaní,"

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora