Program
Futbal - 29.05.2022 13:55

Real Madrid ovládol Ligu Majstrov

Adam Tóthezere Autor: Adam Tóthezere | Zdroj: JOJ Šport

Futbalisti Realu Madrid sa stali víťazmi tohtoročnej edície Ligy Majstrov po tom, čo porazili anglický Liverpool na Stade de France 1:0. Pre Real to bola už rekordná 14 trofej. Veľký podiel má na triumfe v súťaži aj strelec 15 gólov v tohtoročnej Lige Majstrov, Karim Benzema. Vo finálovom zápase sa však presadil jeho spoluhráč Vinicius Junior. Gól prišiel až po zmene strán. Výbornou prihrávkou sa prezentoval Federico Valverde. Z gólu sa mohol tešiť aj strelec Benzema, no do hry zasiahol systém VAR. V 43. minúte prvého polčasu sa mu podarilo po niekoľkých pokusoch prekonať brankára Alissona. Francúzsky rozhodca Turpin si dal celú situáciu preveriť na videu a nakoniec rozhodol v neprospech bieleho baletu. Mnoho fanúšikov sa mohlo čudovať, prečo bol odpískaný ofsajd, keď hlbšie od Benzemu bol postavený obranca Liverpoolu Robertson. Vysvetlenie je zrejmé, ak brankár v pokutovom území vybehne, ale za ním stojí ešte obranca, tak ofsajdová pasca sa posudzuje podľa postavenia brankára. Nič to nezmenilo na tom, že Liverpool nedokázal svoj tlak pretaviť ani do jedného gólu. 

Real Madrid absolútne dominuje v počte titulov v Lige Majstrov
Zdroj: 433/ instagram


​Najlepším hráčom zápasu bol vyhlásený brankár španielskeho tímu, Thibaut Courtois. Vo finálovom zápase predviedol fantastický výkon. Liverpool vystrelil dokopy 23x a z toho 9 pokusov letelo priamo na bránu. Najväčšie šance mal Egypťan Mohamed Salah, ktorý bol najbližšie ku gólu, ale Courtois predviedol výborné reflexívne zákroky. Belgický brankár, v službách Realu Madrid, mal veľký podiel na víťazstvách počas celej cesty za titulom. Real Madrid vyradil v osemfinále PSG, v štvrťfinále Chelsea, v semifinále Manchester City no a vo finále spomínaný Liverpool. Pri všetkých triumfoch bol v bránke Realu práve Courtois. 

Cena pre najlepšieho hráča finále je v správnych rukách
Zdroj: realmadrid / instagram


​Významný miľník dosiahol aj tréner Realu Madrid, Carlo Ancelotti. Ako prvý tréner dokázal vyhrať Ligu Majstrov 4x. Podarilo sa mu to v sezóne 2002-2003 s AC Milánom, v sezóne 2006-2007 s AC Milánom, v sezóne 2013-2014 s Realom Madrid a v sezóne 2021-2022 opäť s Realom Madrid. S tromi titulmi z tejto milionárskej súťaži sa môže pýšiť Bob Paisley, Zinadine Zidane. Dva tituly má na svojom konte napríklad Alex Ferguson, Pep Guardiola alebo José Mourinho. 

Adept na Zlatú loptu - Karim Benzema
Zdroj: fifaworldcup/ instagram


Najväčším adeptom na zisk Zlatej lopty je jednoznačne Karim Benzema. Francúzsky útočník zažíva najlepšiu sezónu vo svojej doterajšej kariére. Veľkým podielom sa podpísal pod víťazstvo Realu Madrid v La Lige a v Lige Majstrov, vyhral španielsky Superpohár, kvalifikoval sa s Francúzskom na futbalové Majstrovstvá sveta do Kataru. V tejto sezóne odohral len na klubovej úrovni 46 zápasov a strelil 44 gólov. 

Profesionálny futbalista vs. profesionálny basketbalista
Zdroj: visubal/instagram


​Finálový zápas si pochopiteľne nenechali ujsť viaceré populárne osobnosti. Na štadióne bol osobne tenista Rafael Nadal, brazílsky futbalista Ronaldo, tenistka Aryna Sabalenková alebo basketbalista z NBA, Rudy Gobert (na obrázku v žltom). Na spoločnej fotografii s Edenom Hazardom. 

Adam Tóthezere

Adam Tóthezere

Viac článkov od autora