Program
Futbal - 26.05.2022 20:42

Zopár zaujímavostí pred finále Champions League

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter
Real Madrid - FC Liverpool

Finále UEFA Champions League 2021/22 proti sebe postavilo dva zo štyroch najúspešnejších mužstiev v histórii súťaže. Real Madrid je s trinástimi triumfami neohrozeným kráľom tejto štatistiky, zatiaľ čo FC Liverpool má prvenstiev šesť, čo ho drží za AC Milánom a na zhodnom počte s Bayernom Mníchov. Celkovo nám vyvrcholí už 67. ročník Ligy majstrov, vrátane jej predchodkýň, pričom takmer polovicu sezón vyhral anglický alebo španielsky celok. Desať rôznych krajín už v minulosti malo svoj klub na tróne a popri dvoch spomenutých má dvojciferný počet prvenstiev aj talianska liga.

Obe mužstvá majú v klubovej vitríne aj originál trofeje. Ten sa od roku 2007 už neodovzdáva. Dovtedy platilo, že pokiaľ tím opanoval Champions League trikrát po sebe, mohol si nechať originálny pohár a pre ďalšiu sezónu sa vytvoril nový kus. Rovnaké právo dostal tím aj v prípade, že získal celkovo svoj piaty pohár v klubovej histórii. Real bol do zmeny pravidla už deväťnásobným šampiónom, Liverpool krátko predtým získal svoj piaty skalp. Madridčania ako jediní dokázali milionársku súťaž vyhrať päťkrát v rade. Vyšlo to na konci 50. rokov. Zlatý hetrik majú tri celky, keď ku španielskemu kráľovskému klubu možno pripočítať aj Bayern Mníchov (1974 až 1976) a Ajax Amsterdam (1971 až 1973). V roku 1992 prešiel systém reformou a ku vyraďovacej fáze pribudli aj skupiny. Odvtedy bol k videniu len jeden zlatý hetrik - Real Madrid v rokoch 2016 až 2018.

Práve Liga majstrov do veľkej miery definuje aj kvalitatívne poradie národných líg podľa koeficientov UEFA. Premier League a La Liga sú súťažami, ktoré sa za ostatné dve desaťročia pravidelne striedajú na prvom mieste. Do sezóny 2011/12 kraľovali Angličania, od tej nasledujúcej až do leta 2020 trónili Španieli. Následne ich vymenila opäť Premier League, ktorá je momentálne štatisticky najsilnejšou súťažou na kontinente. V ročníku 2018/19 skončilo päťročné obdobie so španielskou účasťou vo finále. Postarala sa o to práve čisto anglická dvojica - Tottenham s Liverpoolom. Stále však platí, že španielske tímy pozbierali trofejí viac. Tím z Pyrejení hral finále 29krát, z toho 18krát vyhral. Premier League je na 24 účastiach a 14 zlatách.

Dvadsaťdva rôznych tímov sa predstavilo vo finále Ligy majstrov, no Real ani Liverpool nováčikmi rozhodne nie sú. Madridčania majú vysoko priaznivú bilanciu 13-3, britský zástupca 6-3. Za finálových smoliarov možno označiť futbalistov Juventusu, ktorí vyhrali len dve z deviatich finále, Benficu Lisabon s bilanciou 2-5 a Atlético Madrid (0-3). Ide o jediné tri mužstvá, ktoré prehrali finálový zápas viackrát ako ho vyhrali. Naopak, až šesť mužstiev finále Ligy majstrov nikdy neprehralo, hoci ho hrali len raz alebo dvakrát. Pri dvoch účastiach to platí o Nottinghame Forest a FC Porto.

Pridať môžeme aj zopár hrubých čísel, ku ktorým možno vo všeobecnosti podotknúť, že Real Mardid kraľuje prakticky všetkým historickým štatistikám. Zahral si v 47 ročníkoch, z toho vyše štvrtinu ovládol. Tým pádom je celkom logické, že má na konte najviac víťazných zápasov (276) aj najviac strelených gólov (1020). Oba údaje sú samozrejme spred sobotného finálového súboja. V počte odohraných zápasov aj v počte výhier sa na "biely balet" najvýraznejšie doťahuje Bayern Mníchov, no aj keby mal manko zmazať, nebude to skôr ako o tri či štyri sezóny. Španielsky tím strieľa v priemere 2,2 gólu na duel a je jediným celkom, ktorý dal v Lige majstrov cez tisíc gólov. Zároveň individuálni rekordéri súťaže ako Cristiano Ronaldo, Iker Casillas či najvylučovanejší Sergio Ramos sú spätí s Los Blancos.

Kľúčovým faktorom veľkých zápasov môžu byť aj tréneri. Jürgen Klopp patrí medzi najrešpektovanejších koučov v súčasnom futbale, zatiaľ čo Carlo Ancelotti vyhral z lavičky niektorú klubovú súťaž viac ako dvadsaťkrát a na veľkých fórach sa hýbe už takmer dve desaťročia. Champions League je navyše súťažou, kde si nikto nemôže byť ničím istý a dokonca aj "neporaziteľní" prehrávajú. Máj 2021 priniesol prvú prehru Pepa Guardiolu vo finálovom zápase, ktorý predtým dvakrát zvládol s Bayernom. Tri roky po sebe súťaž vyhral nemecký manažér. Ku Kloppovi z roku 2019 sa pridal Hansi Flick a Thomas Tuchel. Liverpoolsky manažér hrá finále štvrtý raz, čím vyrovnal Alexa Fergusona a Marcella Lippiho. Dvakrát bol zdolaný, raz uspel. Ancelottimu sa môžu vyjaviť veľmi rôznorodé spomienky. V máji 2005 utrpel veľmi krutú prehru práve proti The Reds, kedy jeho AC Miláno stratilo polčasový trojgólový náskok. V roku 2007 však jeho zverencom vyšla odplata a klub z mesta Beatles pokoril aj v poslednom zápase ročníka 2017/18.

Triumf v najprestížnejšej klubovej európskej súťaži by bol pre FC Liverpool exkluzívnou čerešničkou za fantastickou sezónou. Stal sa prvým klubom v histórii, ktorý si v jednej sezóne zahral finále troch pohárov. V FA Cupe aj v Ligovom pohári zhodne triumfoval nad Chelsea, držiteľom trofeje, zatiaľ čo v lige do poslednej hracej minúty naháňal Manchester City. 28 víťazstiev a 92 získaných bodov na domáci titul nestačilo, hoci v nedávnej minulosti majstra Anglicka korunovali aj za 81, 86 či 87-bodovú sezónu. V základnej skupine LM nestratili červení ani bod a bezpečne prešli aj vyraďovacou fázou, hoci po relatívne jednoduchom žrebe. Real ide do boja ako čerstvý majster Španielska, hoci konkurenti ho tento rok výraznejšie nepotrápili. Novú skúsenosť však Ancelottiho zverenci prežili v semifinále, kde prvý raz v histórii otočili priebeh dvojzápasu potom, čo prehrali úvodný duel. V ôsmich predošlých prípadoch im to nevyšlo.

Veľké udalosti lákajú aj podvodníkov a priekupníkov so vstupenkami. Voči nim kompetentní vedú veľký a ostrý boj, pričom minimálne pätnásť vstupeniek na parížske finále bolo zrušených. Dotyční ľudia dokonca môžu dostať doživotný zákaz vstupu na futbal a čeliť budú aj trestoprávnemu konaniu. To isté sa týka aj ľudí, ktorí sa snažia cez internet predať falošné vstupenky. Druhotný predaj lístkov je v Anglicku prísne zakázaný a v porovnaní s našimi končinami vedie ku prísnejším trestom. Moderné technológie pritom vedia vďaka sociálnym sieťam vystopovať konkrétnych predajcov, ktorí sa na vstupenke chceli obohatiť.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora