Program
Futbal - 26.05.2022 10:36

Nečakali na MS. Kariéru ukončili traja rozhodcovskí velikáni

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Zoznam delegovaných osôb na anglické futbalové zápasy už nikdy nebude taký, ako doteraz. Nedeľným posledným 38. kolom Premier League svoju rozhodcovskú kariéru ukončila trojica rozhodcov Mike Dean, Jonathan Moss a Martin Atkinson, ktorí majú v súčte na konte odpískaných 1294 duelov najvyššej súťaže a rozdali viac ako dvesto červených kariet. Za toto obdobie sa s nimi spájajú viaceré kontroverzie, ale i tak dostali dôveru v mnohých veľkých zápasoch.

Hoci sa po konci kariéry takto písať nepatrí, Mike Dean bol dlhé roky jedným z najkritizovanejších rozhodcov v anglickej lige, ktorý rozdal viac ako dvetisíc kariet. Keď sa postavil na trávnik, bolo tam s ním aj jeho ego, ktoré mnohí futbalisti aj tréneri verejne kritizovali. Vo svojich 559 dueloch počas 22 rokov rozhodne nezastával názor, že rozhodca by mal byť počas hry čo najneviditeľnejší. Naopak, rád strhol pozornosť na seba. Nenávidený bol najmä fanúšikmi Arsenalu, za čo mohli kuriózne momenty spred desiatich rokov, kedy vyzeral tak, že oslavuje góly Tottenhamu Hotspur. V lige by ešte nejaký čas mal zotrvať a pracovať bude pri systéme VAR.

Jon Moss v elitnej súťaži debutoval v roku 2011, čiže o poznanie neskôr ako dvaja spolukončiaci kolegovia. Odpískal 274 zápasov a vo voľnom čase sa venoval svojmu obchodíku s platňami. Pamätným "vystúpením" tohto muža bol duel Manchestru City a Tottenhamu v roku 2014, kedy nariadil štyri pokutové kopy. Dva boli dodatočne vyhodnotené ako nesprávne, jeden ako veľmi sporný. Preslávil sa aj viacerými vyjadreniami priamo počas zápasu. Stredopoliara Dana Goslinga urazil vyjadrením, že za vypadnutie Bournemouthu nemôžu rozhodcovia, ale jeho neschopnosť. Zachytená bola aj jeho komunikácia s asistentom rozhodcu o pokutovom kope proti Liverpoolu. Nechal sa počuť, že netuší, či sa Dejan Lovren dotkol lopty rukou, ale "radšej odpíska penaltu".

Prvý premierleagueový hvizd Martina Atkinsona je z roku 2004, no prvé zápasy odpískal už v šestnástich rokoch. Aj preto si dlho a skalopevne budoval svojský a špecifický štýl vedenia zápasov, ktorému taktiež niektorí fanúšikovia nevedeli prísť na chuť. Keď priznal, že fandí Leedsu United, automaticky si znepriatelil fanúšikov rivala z Manchestru United a práve ich duelom s Crystal Palace končil kariéru. Veľmi zlý vzťah mal s bývalým kolegom Markom Clattenburgom, s ktorým občas viedli mediálnu vojnu a púšťali sa do slovných prestreliek. Po konci svojho aktívneho pôsobenia sa stane akýmsi koučom pre novú a mladú generáciu arbitrov.

Vizitky končiacich arbitrov po sezóne 2021/22:
Mike Dean - 559 zápasov - 2026 žltých kariet - 114 červených kariet
Jonathan Moss - 274 zápasov - 892 žltých kariet - 39 červených kariet
Martin Atkinson - 461 zápasov - 1 485 žltých kariet - 67 červených kariet

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora