Program
Futbal - 22.05.2022 12:41

Lech oslavuje titul, trinásťnásobný šampión vypadol

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Najvyššia poľská futbalová súťaž aj prostredníctvom našich prenosov dospela do svojho záveru a fanúšikovia v Poznani si tak mohli naplno užiť majstrovské oslavy. O prvé miesto zverencov Macieja Skorzu, ktorý v minulosti plnil aj úlohu asistenta trénera národného mužstva, už pred záverečným kolom nemohlo nič pripraviť a pred druhým Rakowom skončili s bezpečným päťbodovým náskokom. K jeho upevneniu pomohlo aj domáce víťazstvo nad Zaglebím Lubin v záverečnom hracom dni. Pre Lech ide o ôsmy majstrovský titul a ukončenie šesťročného čakania. Kým zlatý tím zo sezóny 2014/15 nezahŕňal žiadne slovenské meno, súčasťou tohtoročnej zostavy čerstvého majstra Poľska je náš obranca Ľubomír Šatka.

Vopred známa bola aj trojica, ktorá si cez umiestnenie v Ekstraklase vybojuje miestenku do Konferenčnej ligy. Toto právo získal Rakow Czestochowa, Pogon Štetín a Lechia Gdaňsk. Raków sa zároveň tešil z triumfu v Pohári, zatiaľ čo Lechii ku štvrtému miestu citeľne pomohol brankár Martin Kuciak. Ten ostal v záverečnom kole len na lavičke a jeho spoluhráči podľahli striebornému Rakówu 0:3. Pogon sezónu uzavrel remízou s Termalicou, pričom v záverečných troch kolách uhral tri nerozhodné výsledky. Známy je aj zoznam vypadávajúcich, čo sa nevyhlo ani slávnemu trinásťnásobnému šampiónovi. Ekstraklasu totiž opúšťa Wisla Krakow a podobný osud postihol aj Termalicu Nieciecza a Górnik Leczna.

Slask Vroclaw sa po dramatickom boji dokázal zachrániť a aj vďaka šiestim gólom Róberta Picha sa udržal tesne nad červenou čiarou. Mužstvo však má počas leta prejsť omladením, čo sa pravdepodobne bude týkať aj 33-ročného forwarda. Dôvod na oslavu však pri Odre nie je. Ešte minulý rok totiž tento celok bojoval v predkole Konferenčnej ligy, kde mu stopku vystavil Hapoel Beer Sheva. Spomedzi vyťažovaných slovenských futbalistov za severnou hranicou možno spomenúť aj gólmana Františka Placha, ktorý bol jednotkou v radoch Piastu Gliwice, a ten zaostal o tri body za miestenkou do pohárovej Európy. Deväťgólový Adam Zreľák ťahal Wartu Poznaň a pevnou súčasťou zadných radov svojho tímu bol zase Tomáš Huk (Piast Gliwice), Kristián Vallo (Wisla Plock), Michal Sipľak (Cracowia Krakow) a Jakub Holúbek (Piast Gliwice). Celkovo až šestnásť Slovákov zaznamenalo tohtosezónny štart v Poľsku.

Konečné poradie Ekstraklasy v sezóne 2021/22:
1. Lech Poznaň 74b
2. Rakow Czestochowa 69b
3. Pogon Štetín 65b
4. Lechia Gdaňsk 57b
5. Piast Gliwice 54b
6. Wisla Plock 48b
7. Radomiak Radom 48b
8. Górnik Zabrze 47b
9. Cracovia Krakov 46b
10. Legia Varšava 43b
11. Warta Poznaň 42b
12. Jagiellonia 40b
13. Zaglebie Lubin 38b
14. Stal Mielec 37b
15. Slask Vroclav 35b
16. Termalica 32b
17. Wisla Krakov 31b
18. Górnik Leczna 28b