Futbal - 23.05.2022 09:01

Väčšina európskych futbalových líg už pozná šampióna

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

V Európe sa hrá 55 najvyšších futbalových národných líg, pričom najväčšia pozornosť je tradične venovaná tým, z ktorých vychádzajú ašpiranti na triumf v Lige majstrov či Európskej lige. Majstrovský titul islandského Klaksvíku alebo andorrského Interu Club d'Escaldes preto nesprevádzajú také fanfáry, ako v prípade Bayernu Mníchov, Paríža Saint-Germain, Realu Madrid, Trabzonsporu, FC Porto či Salzburgu. Práve tieto mužstvá spomedzi popredných líg ponúkli divákom najdominantnejšiu jazdu, kým Anglicko s Talianskom tento rok servírovali o poznanie dramatickejšie predstavenie.

Šampióna Premier League aj Serie A určovalo až úplne posledné kolo, v ktorom si líder nesmel dovoliť zakopnutie. Väčšia dráma to bola v Anglicku, kde sa vo virtuálnej tabuľke nachvíľu na čele prestriedal Manchester City aj FC Liverpool. Zdalo sa dokonca, že ani jeden z dvojice top ašpirantov na prvenstvo zo svojho posledného ligového vystúpenia nevydoluje plný počet bodov, no v konečnom zúčtovaní to vyšlo obom favoritom. Manchesterský tím doma proti Aston Ville mazal dvojgólové manko a vyhral pomerom 3:2. Liverpoolčanom ostalo v rukách len striebro, hoci v záverečnej desaťminútovke rozhodli o výhre 3:1 nad Wolverhamptonom. Talianska liga a súboj na diaľku medzi milánskymi rivalmi priniesol menej napätia. AC Miláno si nenechalo ujsť titul po jedenástich rokoch a na pôde Sassuola viedlo už po polčase 3:0. Toto skóre ostalo v platnosti až do záverečného hvizdu a červeno-čiernych nemusel zaujímať výsledok Interu. Ten zdolal Sampdoriu rovnako 3:0, no v tabuľke zaostal o dva body.

Nemci, Španieli, Portugalčania, Francúzi aj Turci už mali o tohtoročnom majstrovi jasno s predstihom, a veľké prekvapenie sa nekonalo ani v jednej z týchto súťaží. Real Madrid nadobudol v La Lige desaťbodový náskok už marci a o trón pred druhou Barcelonou ho mohol pripraviť už len malý zázrak. Ten sa nestal, rovnako ako ani na úkor Bayernu Mníchov. Bavori ku svojmu rekordnému 32. titulu nepotrebovali žiadnu extrémne dlhú neporaziteľnosť a svoju pozíciu bezpečne uhájili pred Dortmundom a Leverkusenom. Porto svoju naháňačku vyhralo s náskokom šiestich bodov pred Sportingom, ktorý sa podobne bezpečne odpútal od bronzovej Benficy. Zaujala nás turecká liga. Nielenže sa tam svojho prvého kariérneho majstrovského titulu dočkal Marek Hamšík, no ukoristil ho Trabzonspor pred druhým Fenerbahce. Celok zo severovýchodu krajiny oslavoval len siedmy raz v klubovej histórii, a to po 38 rokoch. PSG mohli korunovať štyri kolá pred koncom Ligue 1. Nedostihnuteľný náskok pred Monakom a Marseille otvoril dvere ďalšiemu ambicióznemu útoku na Champions League, ktorú tím ešte nikdy nevyhral a žiadnemu francúzskemu tímu sa to nepodarilo od sezóny 1992/93.

Prekvapenia sa nekonali ani na rakúskej, holandskej a škótskej futbalovej scéne. U našich západných susedov sa deviaty raz po sebe teší Red Bull Salzburg, prenasledovaný najmä Sturmom Graz. Majstrom Holandska je Ajax Amsterdam, ktorý síce v konečnom súčte vyhral pred PSV len o dva body, no to majú na svedomí dve zakopnutia zo záverečných troch kôl, pričom najúspešnejší tím holandskej futbalovej histórie mal zlato isté už skôr. Tradičná glasgowská preťahovačka vyšla po roku vlády "modrých" v tejto sezóne lepšie opäť Celticu a honor najlepšieho belgického tímu si ukradol Club Bruggy. Za zmienku stojí aj strieborný tím Royale Union. Ten pozbieral jedenásť majstrovských titulov, no to sa ešte písali tridsiate roky 20. storočia. Medzi elitu sa vrátil len tento rok a treba s ním opäť počítať.

Medzi zahraničné ligy, ktoré ešte stoja za zmienku, môžeme doplniť grécky titul s poradovým číslom 47 pre Olympiakos Pireus, najúspešnejší tím tamojšej histórie. Zvládol to presvedčivo pred PAOK-om, rovnako ako FC Zürich pred Bazilejom a Bernom vo švajčiarskej Super League. Futbalisti z najväčšieho mesta pritom na prvé miesto čakali trinásť rokov. Česku pre tento rok vládne Viktoria Plzeň, v zostave s Mariánom Tvrdoňom, Miroslavom Káčerom a Matejom Trusom, poľskú scénu ovládol Lech Poznaň v zostave s Ľubomírom Šatkom. Hodnota Ferencvárosu Budapešť je podľa odhadov vyše dvojnásobne vyššia v porovnaní s jeho najbližšími prenasledovateľmi, čo sa prejavilo jeho konečným dvanásťbodovým náskokom.

Zoznam európskych futbalových majstrov pre sezónu 2021/22 (poradie podľa koeficientu UEFA):
1. Anglicko - Manchester City
2. Španielsko - Real Madrid
3. Taliansko - AC Miláno
4. Nemecko - Bayern Mníchov
5. Francúzsko - PSG
6. Portugalsko - FC Porto
7. Holandsko - Ajax Amsterdam
8. Rakúsko - Red Bull Salzburg
9. Škótsko - Celtic Glasgow
10. Rusko - liga prebieha
11. Srbsko - Crvena Zvezda Belehrad
12. Ukrajina - nedohraná sezóna
13. Belgicko - Club Bruggy
14. Švajčiarsko - FC Zűrich
15. Grécko - Olympiakos Pireus
16. Česká republika - Viktoria Plzeň
17. Nórsko - liga prebieha
18. Dánsko - FC Kodaň
19. Chorvátsko - Dinamo Záhreb
20. Turecko - Trabzonspor
21. Cyprus - Apollon Limassol
22. Izrael - Maccabi Haifa
23. Švédsko - liga prebieha
24. Bulharsko - Ludogorec Razgrad
25. Rumunsko - CFR Kluž
26. Azerbajdžan - FC Karabach
27. Maďarsko - Ferencváros Budapešť
28. Poľsko - Lech Poznaň
29. Kazachstan - liga prebieha
30. Slovensko - Slovan Bratislava
31. Slovinsko - NK Maribor
32. Bielorusko - liga prebieha
33. Moldavsko - Šeriff Tiraspoľ
34. Litva - liga prebieha
35. Bosna a Hercegovina - Zrinjski Mostar
36. Fínsko - liga prebieha
37. Luxembursko - F91 Dudelange
38. Lotyšsko - liga prebieha
39. Kosovo - FC Ballkani
40. Arménsko - Pjunik Jerevan alebo Ararat-Armenia (posledné kolo)
41. Írsko - liga prebieha
42. Severné Írsko - Linfield FC
43. Albánsko - KF Tirana
44. Faerské ostrovy - liga prebieha
45. Estónsko - liga prebieha
46. Severné Macedónsko - FK Shkupi
47. Gruzínsko - liga prebieha
48. Malta - Hibernians FC
49. Lichtenštajnsko - nemá vlastnú ligu, FC Vaduz (pohár)
50. Wales - The New Saints
51. Gibraltár - Lincoln Red Imps
52. Island - liga prebieha
53. Čierna Hora - Sutjeska Nikšić
54. Andorra - Inter Escaldes
55. San Maríno - prebieha play-off

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: Majstri