Program
Futbal - 19.05.2022 18:53

Jediný otvorený gej v britskom futbale dostáva veľkú podporu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Veľkej mediálnej pozornosti sa pred pár dňami dostalo sedemnásťročnému futbalovému stredopoliarovi Jakeovi Danielsovi, ktorý priznal svoju homosexuálnu orientáciu a momentálne je jediným otvoreným gejom v britskom futbale. Hráč druholigového Blackpoolu je momentálne témou veľkých diskusií na všetkých fórach, pričom na jeho priznanie reagoval moderátor Gary Lineker, premiér Boris Johnson, kapitán národného tímu Harry Maguire, Rio Ferdinand aj niekoľko organizácií. Gary Lineker, ktorý v minulosti odohral 80 zápasov za anglický národný tím, si dokonca myslí, že za túto odvahu kredit Danielsa výrazne vzrastie a dodá odvahu vlne ďalších futbalistov.

Zároveň však konštatuje, že okolo neho nemá byť taký rozruch a športová komunita mala byť už dávno vysporiadaná s inak ako heterosexuálne orientovanými členmi. Kampaň "Kick it Out" napriek tomu mladému futbalistovi gratuluje. "Musíme si pamätať, že za tým stál tento mladý muž, ktorý bol srdcom toho celého. Zároveň je to však mladý muž, ktorý nesmie byť definovaný týmto momentom alebo touto zložkou svojej identity," píše. Jake Daniels oslávil len v januári svoje sedemnáste narodeniny a pred dvomi týždňami absolvoval svoj profesionálny debut. Odvahu mu dodal olympijský skokan do vody Tom Daley, ktorý s podobným priznaním prišiel pred pár mesiacmi.

Že ide o jediného priznaného homosexuála v britskom profesionálnom futbale, so sebou samozrejme môže niesť aj patričný tlak. Spomína sa preto aj príbeh bývalého útočníka Justina Fashanua, ktorý sa k niečomu podobnému odhodlal na začiatku 90. rokov. Tlak a výsmech s tým spojený ho po pár rokoch dohnal ku samovražde. Prostredie a spoločnosť sa odvtedy zmenila a vyvinula, hoci Gary Neville váha, či dostatočne. "Šport dlhodobo túto otázku vôbec neriešil dobre. Vieme, že to už dokážu akceptovať fanúšikovia, ale ešte sa to nedostalo do šatne. Tá môže byť zlým miestom. Myslím na rôzne vítania nováčikov, ktorými si treba prejsť a aj tlak, ktorý robí hráča zraniteľným," povedal novinárom.

Spomenúť možno aj viaceré prípady, kedy "coming out" futbalistu neskončil tragicky, práve naopak. Niekdajší záložník Thomas Hitzlsperger opísal svoj život po zverejnení orientácie ako "fantastické zlepšenie" a uvoľnenie si pochvaľoval aj Thomas Beattie, ktorý sa už stihol spojiť s Danielsom a pochválil ho za guráž.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora