Program
Futbal - 17.05.2022 14:06

Juventus sa rozlúčil s Chiellinim a Dybalom, Neapol s Insignem

Adam Tóthezere Autor: Adam Tóthezere, Adrián Tóthezere | Zdroj: JOJ Šport

Svetoznámy taliansky futbalový stopér Giorgio Chiellini včera odohral svoj posledný zápas na domácom štadióne v Turíne. Dlhoročná opora "squadri azzura" sa rozhodla, že po neuveriteľných osemnástich rokoch ukončí svoje pôsobenie v drese starej dámy. Chiellini počas svojej kariéry v Juventuse vyhral 9x Scudetto, t.j. ligový titul, 5x sa tešil ako víťaz Coppa Italia, 5x zvíťazil v zápase o taliansky Superpohár. Medzi jeho najväčšie tímové úspechy  patrí aj titul Majstra Európy, ktorý dosiahol s Talianskom presne 11. júla 2021, keď v ostro sledovanom finále zvíťazili nad Anglickom po penaltách. Na svojom konte má aj mnoho individuálnych úspechov a trofejí, ktoré žal na ligovej scéne, ale aj na scéne Ligy Majstrov. Za Juventus odohral 560 zápasov a pripísal si 36 gólov a 25 asistencií. Vo včerajšom zápase 37. kola Serie A proti Laziu Rím, bol symbolicky vystriedaný v 18. minúte zápasu.

Chiellini si užíva ďakovný potlesk so svojou rodinou
Zdroj: juventus / instagram

​Spolu s kapitánom Juventusu sa lúčil aj večný mladík, Paulo Dybala. Argentínsky futbalista, ktorý prestupoval do Juventusu z Palerma, si dokázal v priebehu rokov vybudovať status futbalovej hviezdy. Dybalovi sa podarilo strelecky dorovnať legendu Juventusu, Roberta Baggia. Obaja strelili v drese starej dámy 115 gólov a obaja nosili číslo 10. Dybala na to potreboval 292 zápasov. Je to jeden z malého počtu hráčov, ktorý mali tú česť byť spoluhráčom na klubovej úrovni s Cristianom Ronaldom a na reprezentačnej s Lionelom Messim. Dybala aj Chiellini ešte nekončia svoje futbalové kariéry, no ich ďalšie pôsobisko však nie je známe. 

Typická oslava gólu v podaní Paula Dybalu
Zdroj: paulodybala / instagram


Rozlúčka s fanúšikmi
Zdroj: juventus / instagram

​Rozlúčka s legendou klubu prebiehala aj na juhu Talianska. Lorenzo Insigne odohral cez víkend svoj posledný zápas v drese Neapolu na domácom štadióne. SSC Neapol dokázal v zápase zvíťaziť nad FC Janov 3:0 a v zápase sa z penalty presadil aj samotný Insigne. Ten sa dočkal striedania v 88. minúte a zožal potlesk 50-tisícového kotla domácich priaznivcov.  Lorenzo Insigne odohral v drese Neapolu 431 zápasov, strelil 121 gólov a pridal 93 asistencií. Lorenzo sa delí o druhú priečku najlepšieho strelca SSC Neapol s Marekom Hamšíkom, ktorý strelil počas pôsobenie pod Vezuvom 121 gólov. Najlepším strelcom tímu je Dries Mertens so 148 gólmi. Legenda klubu, Diego Maradona, ich má na konte 115 a stačilo mu na to len 259 zápasov. Insigne vyhral počas pôsobenia v Neapole mnoho individuálnych trofejí. 2x sa tešil z Talianskeho pohára a raz zo Superpohára. Spolu s Chiellinim bol členom majstrovského tímu Talianska na Eure 2020. Jeho nové pôsobisko bude kanadské Toronto, ktoré pôsobí v MLS. 

Lorenzo Insigne, kapitán SSC Neapol
Zdroj: sscnapoli / instagram

Záverečná fotografia ikony klubu
Zdroj: sscnapoli / instagram

 

Adam Tóthezere

Adam Tóthezere

Viac článkov od autora
Adrián Tóthezere

Adrián Tóthezere

Viac článkov od autora