Program
Futbal - 13.05.2022 17:24

Desiatku najlepšie platených športovcov tvoria najmä futbalistia a basketbalisti

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Instagram

Prestížny magazín Forbes sa pravidelne zameriava na najlepšie platené osobnosti z rôznych odvetví a výnimkou nie je ani šport. Popri samotných kontraktoch od klubov si jeho protagonisti dokážu zarobiť ďalší veľmi slušný balík cez rôzne reklamné zmluvy a spolupráce, no už nejaký čas sa ukazuje, že najvýnosnejšie je venovať sa futbalu alebo basketbalu. Práve tieto dve disciplíny majú v top desiatke najpočetnejšie obsadenie a dopĺňa ich jeden tenista, boxer a americký futbalista. Do výberu sa po dlhšom čase nezmestil Conor McGregor, chýba aj Max Verstappen, Lewis Hamilton či Tyson Fury.

Len málokoho prekvapí, že na čele rebríčka za rok 2022 je Lionel Messi, ktorý ešte v auguste prestúpil z Barcelony do Paríža. V PSG ho vyvažujú zlatom a hoci nežne toľko športových úspechov, ako tomu bolo v jeho katalánskych časoch, záujem sponzorov neklesá. Argentínčan si v uplynulom kalendárnom roku mal zarobiť 125 miliónov eur, čo ho vrátilo na čelo tohto rebríčka. O deväť miliónov nižšie príjmy mal Lebron James, basketbalista Los Angeles, a tretiu priečku obsadila portugalská futbalová hviezda Cristiano Ronaldo, ktorý za Messim zaostal približne o pätnásť miliónov eur. Kým v prípade futbalistov, väčšina príjmov vychádza zo športového kontraktu a bonusov, James zarobil dve tretiny spomenutého 116-miliónového príjmu vďaka filmu Space Jam, reklamným aktivitám s ním spojenými a podnikaniu. Kým Forbes uvádza Messiho na prvom mieste a LeBrona hneď za ním, niektoré zdroje vidia poradie tejto dvojice naopak a práve Američanove príjmy považujú za vyššie.

Top desiatku z futbalového prostredia dopĺňa už len Neymar, ktorý je na štvrtom mieste. Dopĺňa ho basketbalová opora z radov Golden State, Steph Curry, hviezda Brooklynu Nets Kevin Durant, tenisovým mág a veterán Roger Federer, boxerský fenomén Canelo Alvárez, legenda NFL scény Tom Brady a grécky basketbalový obor Giannis Antekounmpo. Už len pri strohom pohľade na rebríček je zrejmé, že v najbližších rokoch sa môže citeľne obmeniť. LeBron James pravdepodobne mániu s ďalším dielom filmu Space Jam neprežije, Tom Brady sa zo športovej scény pobral na zaslúžený dôchodok a v Rogera Federera by mala dravá mladá konkurencia zosúvať stále nižšie v rebríčku ATP. Mračná sa vznášajú aj nad mexickým pästiarom Saúlom, ktorý na začiatku tohto mesiaca senzačne podľahol Dmitrijovi Bivolovi a prišiel o svoju šestnásťzápasovú neporaziteľnosť.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Forbes (@forbes)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora