Program
Futbal - 11.05.2022 13:41

Tehelné pole dostalo košom, cesta predkolom môže byť ľahšia

Vedenie euróspkeho klubového aj reprezentačného futbalu so záverom sezóny 2021/22 nezaháľa a verejnosti na začiatku mája odprezentovalo hneď niekoľko dôležitých informácií. Najviac pozornosti si získalo potvrdenie dlhšie avizovanej zmeny formátu Ligy majstrov, v ktorej sa už nebude hrať vo štvorčlenných základných skupinách. Hlavnej fázy súťaže sa zúčastní viac mužstiev a v súčte sa odohrá výrazne viac duelov ako tomu bývalo doteraz. Na vstup tejto zmeny do platnosti si musíme počkať ešte dva roky. S tým úzko súvisia aj dejiská finálových duelov jednotlivých súťaží. Na jedno z nich ašpirovala aj Bratislava, no dostala košom. Fanúšikovia sa zároveň dozvedeli aj to, kde sa budú konať zápasy ME v Nemecku.

Ligy majstrov s 32 klubmi a švajčiarskym systémom
Stále možno hovoriť, že reorganizácia najprestížnejšej európskej klubovej súťaže je dôsledkom vzbury veľkoklubov zo začiatku roka 2019. Tímy ako Manchester United, Juventus, Barcelona či Real Madrid chceli viac atraktívnych a náročných zápasov, ku ktorým by mala pomôcť jedna spoločná skupina 32 tímov. Každý z nich odohrá osem stretnutí (štyri doma a štyri vonku), pričom aplikovaný bude švajčiarsky systém. Ten by mal na základe jednotlivých výsledkov oddeliť elitné celky od tímov do počtu a v posledných dvoch či troch kolách sa budú hrať priame súboje o umiestnenia.

Zmeny už od predkôl
Zmení sa aj systém nasadzovania tímov. UEFA plánuje až päť kvalifikačných dvojzápasov, kde prvý z nich bude predkolom a jeho úlohou bude "preriediť" outsiderov. Miestenku do skupinovej fázy Európskej ligy nedostanú iba neúspešné tímy z play-off Ligy majstrov, ale v hre budú aj "divoké karty" pre vyradených z tretieho predkola. Do pavúka predkôl Európskej ligy sa presunú tímy, vyradené z prvom a druhom predkole. To sa môže týkať slovenského šampióna, ktorý by tak mohol mať o čosi ľahšiu cestu do Európy. Majstrovskú a nemajstrovskú vetvu uvedie do praxi aj Európska liga. V rámci toho sa budú medzi sebou konfrontovať vyradení z Ligy majstrov a svoju vlastnú cestu absolvujú "plnohodnotní" účastníci Európskej ligy.

Eden namiesto Tehelného poľa
Nová Európska konferenčná liga síce ešte nemá taký cveng ako jej staršie "sestry", no premiérový ročník ukázal, že záujem o trofej majú kluby ako Marseille, AS Rím, Feyenoord či Leicester City. Finále medzi nimi sa mohlo v júni 2023 konať na bratislavskom Tehelnom poli, no slovenská kandidatúra neuspela. UEFA sa rozhodla pre Prahu a dejiskom bude domovský stánok miestnej Slavie. Česko a Slovensko neboli jedinými dvomi kandidátmi. Záujem prejavilo aj Grécko, Izrael, Cyprus a Severné Írsko, čiže bolo z čoho vyberať. Kompetentní siahli po osvedčenom Edene, ktorý bol dejiskom Superpohára v roku 2013 a o dva roky neskôr aj finále ME do 21 rokov.

EURO 2024 odštartuje v Mníchove, skončí v Berlíne
Zasadnutie Výkonného výboru Európskej futbalovej únie vo Viedni zároveň prinieslo aj program Majstrovstiev Európy 2024 v Nemecku. Jeho dejisko a desať štadiónov bolo už dlhšie známou vecou, no zrejmé ešte nebolo, ktoré duely sa odohrajú na ktorom štadióne. Dnes už vieme, že 14. júna sa bude hrať otvárací zápas v mníchovskej Alianz aréne, zatiaľ čo finále je naplánované na 14. júla v berlínskom Olympiastadion. Celý turnaj organizátori rozdelia regionálne do troch klastrov - severný, západný a južný. Do nich budú rozdelené domovské stánky Herthy Berlín, Hamburgu, Lipska, Dortmundu, Düsseldorfu, Frankfurtu, Gelsenkirchenu, Kolína, Frankfurtu, Bayernu Mníchov a Stuttgartu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora