Futbal - 09.05.2022 13:26

Dramatické finále Slovnaft Cupu rozhodlo až predĺženie, z titulu sa radujú "Bílí Andeli"

Adam Tóthezere Autor: Adam Tóthezere | Zdroj: JOJ Šport/Facebook, zdroj foto: SITA

Finále Slovenského pohára vo futbale ponúklo veľmi dramatické predstavenie s prvkami, ktoré sme od rozhodujúcej bitky o trofej mohli očakávať. Prevládala opatrnosť a snaha nespraviť zásadnú chybu, pričom na gól domáceho Slovana Bratislava z 50. minúty odpovedal hosťujúci Spartak Trnava do dvoch minút a pokračovalo sa v opatrnejšom režime. Alen Mustafič a Martin Bukata ostali na streleckej listine až do konca 90. minúty a muselo sa preto ísť do predĺženia. V ňom boli úspešnejší Trnavčania, keď chybu pri zákroku brankára Adriána Chovana zblízka potrestal Dyjan Azevedo. Stal sa tak strelcom "zlatého gólu" a zabezpečil čierno-červeným tretí triumf v tejto súťaži.

Treba zároveň spomenúť, že celé podujatie bolo veľmi dobre organizačne zvládnuté a jednotlivé sektory sa tomu dokonale prispôsobili, čím vytvárali skvelú atmosféru. Krátko po dvoch zápasových gólov videli diváci v priebehu pätnástich minút od hlavného rozhodcu Petra Ziembu až šesť udelených žltých kariet, po tri na každej strane. Fantastické, atraktívne a vyrovnané finále tradičného derby okorenil víťazným gólom Spartaka v 115. minúte striedajúci Dyjan Azevedo. Bratislavčanom sa už vyrovnať nepodarilo. Trnava tak môže oslavovať tretí pohárový titul v ére samostatnosti (1998, 2019, 2022). 

"Určite to bol najdôležitejší a asi aj najťažší zápas v mojej trénerskej kariére. Hrali sme na Slovane, s mužstvom, ktoré je najlepšie v lige. Musíte eliminovať kvalitu, ktorá tam bola, pracovali sme na tom štrnásť dní. Mali sme tu zápas aj pred týždňom, ale hrali sme ešte v našom rozostavení 4-3-3. Dlho sme sa venovali systému, aby sme niečo zmenili. Aj pre chalanov to bol ťažký zápas, klobúk dole, že to zvládli," spokojne hodnotil v našom priamom prenose hosťujúci tréner Michal Gašparík. V rámci osláv sa ocitol v početnom kotli hostí, ktorí ho na rukách vyniesli až na horné poschodia tribúny.

Dôvod na radosť nemal domáci kouč Vladimír Weiss starší, ktorý priznal svoj kus viny a finále hodnotil nespokojne: "Vyhralo mužstvo, ktoré bolo bojovné a dobre takticky pripravené. Prišli brániť a vyšlo im to, na čo hrali, že budú mať kontru alebo pološancu. Vyšlo im to dvakrát, aj keď po našich hrubých chybách. Futbal je o chybách, my sme spravili dve a Trnava nás potrestala. Vedel som, že nebude veľa šancí, žiaľ, nemali sme vpredu toľko kvality, ako keď boli viacerí hráči pred zraneniami. Mohol som to eventuálne riešiť ináč, ale veril som, že Trnavu zdoláme," ŠK Slovan podľahol svojmu rivalovi z ostatných piatich duelov iba raz, no stálo ho to ambíciu na double.

Finálový zápas sa hral vo výbornej atmosfére, o ktorú sa na Tehelnom poli staralo viac ako desaťtisíc fanúšikov. Žiaden konflikt na hracej ploche alebo v jej tesnej blízkosti sa tentoraz, našťastie, neuskutočnil. Jediným priestupkom bolo prerušenie zápasu na pár minút po spustení pyrotechnickej šou v tábore hosťujúcich fanúšikov. Polícia však po nedeli neeviduje žiaden trestný čin ani hromadné narušenie poriadku, no usporiadateľská služba sa musela činiť už pred úvodným výkopom. Priaznivci sa totiž snažili na štadión prepašovať nôž či dokonca mačetu.

Pozápasové hlasy:

Martin Škrtel (kapitán Trnavy): "Na konci sezóny v mojom veku to bolo to posledné, čo som potreboval, pretože to bolo nesmierne ťažké. Hrali sme proti výbornému súperovi a to víťazstvo si nesmierne ceníme. Myslím si, že takto je to spravodlivé, Slovan vyhral ligu, my sme vyhrali pohár. Za tú sezónu a hlavne za tú prvú polovicu sme si nejakú trofej zaslúžili."

Vladimír Weiss ml. (kapitán Bratislavy): "Určite je to veľké sklamanie pre všetkých. Žiaľ, ten duel sme nezvládli, pretože sme sa v ťažkom zápase dostali do vedenia a rýchly gól na 1:1 určite zamrzí. Neviem, čo na to povedať, asi oni chceli o trošku viac, a preto vyhrali."

​Dyjan Azevedo (autor rozhodujúceho gólu Trnavy): "Videl som, že Alex Iván sa chystá vystreliť, tak som len bežal dopredu na prípadnú dorážku. Lopta sa ku mne odrazila a doklepol som ju do bránky. Celé sa to zbehlo veľmi rýchlo. Je to pre mňa prvý titul, nemám slov."

Finále Slovnaft Cupu 2022
ŠK Slovan Bratislava - FC Spartak Trnava 1:2pp (0:0)
Góly:
50. Mustafič - 52. De Marco (vlastný), 114. Azevedo
Žlté karty: Mustafič, Barseghjan, Kankava, Šaponjič, Abena, Green - Škrtel, Savvidis, Bukata, Tumma, Azevedo, Takáč, Grič, Čurma
Rozhodovali: Ziemba - Vorel, E. Weiss
10 411 divákov
Zostava Slovana:
Chovan - Hrnčár, Kašia, Abena, De Marco - Kankava, Rabiu - Čavrič (10. Barseghjan), Mustafič (112. Holman), V. Weiss ml. (76. Green) - Šaponjič (112. Zmrhal)
Zostava Spartaka: Takáč - Bukata (90. Koštrna), Čurma, Škrtel, Tumma, Mikovič (70. Kozak) - Grič, Savvidis (106. Azevedo), Procházka (119. Kóša), Yusuf (106. Iván) - Ristovski

Adam Tóthezere

Adam Tóthezere

Viac článkov od autora