Futbal - 29.04.2022 19:04

Finále Ligy majstrov by mohlo mať podobu Final Four

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Najvyšší činovníci z prostredia európskej futbalovej Champions League sľúbili reformu najprestížnejšej klubovej súťaže tak, aby viac spĺňala predstavy osmičky vzbúrených tímov, ktoré sa v začiatkom roka 2019 angažovali na plánoch pre vznik Superligy. Jednou z kľúčových požiadaviek bolo, aby sa hralo viac náročných, veľkých a marketingovo zaujímavých zápasov, k čomu podľa UEFA môže viesť cesta cez zmenu formátu finále. Namiesto doteraz hraného jedného rozhodujúceho duelu na vopred vybranom štadióne by sa mohol hrať štvorčlenný miniturnaj. Inšpiráciu, celkom paradoxne, kompetentní našli v sezóne 2019/20, kedy sa víťazi európskych pohárových súťaží hľadali ťažko a vybralo sa covidovo relatívne bezpečné dejisko.

Novinka by sa mala stať realitou od sezóny 2024/25, kedy sa zároveň zvýši počet tímov z 32 na 36 a zmení sa formát súťaže. Namiesto skupinovej fázy by sa mohla hrať základná časť "švajčiarskym systémom", čo znamená, že tím by v každom ďalšom kole dostal čo najrovnocennejšieho súpera, vychádzajúc zo zápasovej bilancie. Tento štýl je vo veľkom využívaný napríklad v šachu, kde sa tak rýchlo oddelia najlepší turnajoví hráči od najslabších a v závere programu sa už hrajú len kvalitatívne vyrovnané duely. Odtiaľ by sa mohlo prejsť do "Final Four", ktoré nahradí doterajšie semifinále.

Podľa britskej tlače sa operuje s marketingovým termínom "Week of Football" ("Týždeň futbalu"), pričom jedno mesto bude dejiskom bohatého sprievodného programu a najmä troch zápasov, ktorými vyvrcholí daný ročník Ligy majstrov. Semifinále by sa tak hralo na jeden zápas, rovnako ako v spomenutej sezóne 2019/20. Vtedy si v Lisabone Bayern vydláždil cestu cez Lyon a PSG cez Lipsko presvedčivými výhrami 3:0, aby následne Bavori získali trofej po výhre 1:0. Celá myšlienka ešte potrebuje dopracovanie a domyslenie niekoľkých detailov. Komplexný projekt by mohol byť predstavený v polovici mája. Komplikáciou sú najmä príjmy z vysielacích práv. Dva semifinálové zápasy samozrejme zabezpečia menšie zisky ako štyri, no UEFA nateraz verí, že "Final Four" bude natoľko zaujímavou akciou, že sa vysielatelia, spoločnosti a záujemcovia oň potrhajú.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora