Futbal - 27.04.2022 09:11

Prvé dve miesta držia Stredoslováci. Naprieč ligami však môže byť rušnejšie

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Poriadne búrlivo sa diskutuje o zložení našich futbalových súťaží pre ročník 2022/23. Tretia najvyššia súťaž totiž má prejsť veľkou reorganizáciou a zo štyroch regionálnych súťaží (Bratislava, západ, stred a východ) ostanú už len dve divízie, riadené Slovenským futbalovým zväzom. Časť účastníkov druhej ligy sa poberie do tejto konkurencie, ďalších pár sa môže posunúť o ligu vyššie. Vzhľadom na licenčné, štadiónové a finančné problémy u niektorých prvoligistov to navyše nemusí byť len prvý celok, doplnený o prípadného úspešného barážistu. Dvere sa môžu otvoriť viacerým, a to dodáva novú motiváciu celej top šestke.

Najlepšiu východiskovú pozíciu zatiaľ majú dvaja rivali od rieky Hron. FK Železiarne Podbrezová vyhral z doterajších 26 zápasov okrúhlych dvadsať a na čele sa drží so štvorbodovým náskokom. Z najaktuálnejších desiatich kôl navyše prehral jediný raz a pokiaľ v ostávajúcich štyroch kolách - hraných najmä proti súperom z dolnej polovice tabuľky - o svoje umiestnenie nepríde, zabezpečí si možnosť štartovať medzi elitou. Najbližším prenasledovateľom je MFK Dukla Banská Bystrica, ktorý zatiaľ prehral len trikrát, čo je ešte menej ako Podbrezovčania, no škodí vyšší počet remíz. Práve Podbrezovčania však "vojakov" zdolali v tomto ročník už trikrát. Okrem dvoch ligových konfrontácií ich vyradili aj v 3. kole Pohára. Bystricu čaká ešte náročný duel s Humenným a okrem toho tri konfrontácie so zachraňujúcimi sa súpermi. Ak je reč o potrebe nestratiť žiaden bod, javí sa to ako o čosi náročnejší program v porovnaní s lídrom.

Spomenuli sme top šestku. V hre o prvé miesto sú síce zrejme už len dve stredoslovenské mužstvá, no širšie popredie je stále na dosah aj pre Skalicu, Komárno, Humenné a Košice. Tretie miesto momentálne patrí Záhorákom, ktorí matematicky ligu stále vyhrať môžu a vylúčená nie je ani barážová miestenka. Pokiaľ však vedúce duo nezačne fatálne kaziť, cesta do Humenného v poslednom kole môže byť atraktívnym priamym súbojom o bronzové miesto v II. futbalovej lige. To by bolo pre nováčika zo Zemplína veľmi potešiteľné umiestnenie, hoci ten už od júla ukazuje, že v tejto konkurencii zďaleka nebude len do počtu. Zlepšenie oproti minulému roku má na dosah aj KFC Komárno. Pri najoptimistickejšej prognóze dokonca o päť miest. FC Košice vysoké ambície neskrýval, no v meraniach síl s päticou najsilnejších súperov nazbieral päť bodov v desiatich ligových zápasoch. Preto je celkom logicky a zaslúžene pod nimi. Aspoň nateraz.

Sledujte zápasy II. futbalovej ligy na JOJ Šport!