Program
Futbal - 02.05.2022 16:32

Finále Slovnaft Cupu Slovan - Spartak v nedeľu naživo na JOJŠPORT

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Scéna je pripravená pre posledný zápas tohtoročnej edície Slovnaft Cupu. Do záverečného duelu sa prepracoval ŠK Slovan Bratislava so Spartakom Trnava, ktorí si finále zahrajú po dvanástich rokoch. Červeno-čierni na to vôbec nemajú dobré spomienky, keďže ich bratislavský súper v máji 2010 deklasoval 6:0. Situácia je teraz iná. Belasí sú istým ligovým šampiónom a nepripúšťajú si nič iné, ako zisk double. Trnava ešte bojuje na dvoch frontoch. V lige by si rada vybojovala druhú priečku, o ktorú tuho bojuje napriek mimoriadne náročnému programu v závere ligovej sezóny. Finálový zápas bol pritom niekoľko dní predmetom veľkých diskusií, špekulácií a dohadov. Rizikový zápas s fanklubmi na oboch stranách na Národnom futbalovom štadióne chvíľu vyzeral ako nenaplnený plán. Nakoniec sa aj s niekoľkými kompromismi duel bude v hlavnom meste hrať.

Na postupe do finále sa o čosi viac natrápili belasí, ktorí v semifinále lámali Trenčanov po výsledkoch 0:0 a 2:1. Predtým zdolali Zlaté Moravce a MFK Ružomberok zhodne 2:0. Trnavská cesta viedla cez tesné zápasy s FC Košice a Žilinou, aby potom v semifinále vyprevadila z hry trápiacu sa Senicu sumárnym dvojzápasovým výsledkom 7:0. Veľkou témou bolo dejisko finále, keďže oba tímy čelia disciplinárnym trestom pre svoje fankluby a ich vzájomný duel je dlhodobo vyhlasovaný za rizikový. Hoci Spartak od jesene avizoval eminentný záujem o hostenie finálového zápasu, k čomu podal aj patričnú dokumentáciu, Slovenský futbalový zväz nakoniec rozhodol v prospech Tehelného poľa. ŠK Slovan tak bude bojovať o zlatý hetrik v tejto súťaži a celkovo sedemnásty triumf v pozícii domáceho tímu.

Kapacita štadióna bola znížená z 22-tisíc na 16-tisíc. Rozdelila sa na štyri časti - tribúna pre domáci aj hosťujúci fanklub a dva sektory pre širokú verejnosť. Lístok bolo možné získať len na meno a priezvisko cez ticketingový systém, pričom úlohou usporiadateľskej služby bude dôkladná kontrola totožnosti každého fanúšika. Najslávnejšie slovenské derby mávalo dva či tri roky nazad jasného favorita, keďže Spartak nebol schopný svojho rivala zdolať v deviatich po sebe idúcich meraniach síl. Tieto časy sú však minulé a odvtedy sa Trnavčania tešili víťazstva rozdielom triedy, v tejto sezóne pridali remízu v Bratislave, tesnú domácu prehru 0:1 a tímy sa konfrontovali aj na začiatku aktuálneho mesiaca, rovnako s výsledkom 1:0 pre Slovan. Trnavský a bratislavský klub sú dvomi najaktuálnejšími víťazmi Pohára. Súčasní zverenci Michala Gašparíka oslavovali v sezóne 2018/19, pričom dva roky predtým a aj dva roky potom patrili belasým. Trnava je celkovo šesťnásobným pohárovým víťazom, no z aktuálneho milénia je len jedno spomenuté prvenstvo.

53. finále Slovnaft Cupu vysielame LIVE na Joj Šport aj so zápasovým štúdiom v nedeľu 8. mája od 17:00. Komentuje Michal Maťašovský.