Futbal - 20.04.2022 13:03

Problém multišportových klubov - je viac futbal alebo hokej?

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

V Amerike je zväčša konkrétna značka spätá len s jedným športom, zatiaľ čo na európskom kontinente tím s rovnakým názvom občas ašpiruje na futbalový aj hokejový, volejbalový či basketbalový titul. Príkladov je naprieč kontinentom veľa, od FC Barcelona či Realu Madrid, cez CSKA, Dinamo, Fenerbahce, Olympiakos, Spartu či Slovan. Bratislavskému tímu sa pritom prvý raz v histórii môže podariť unikátny zápis, kedy bude mať sezóna majstrovský koniec pre futbalový aj hokejový tím. To sa pri dovedna 28 pozbieraných prvenstvách v ére samostatnosti ešte nikdy nestalo. Ročník v oboch týchto športoch vrcholí prakticky súbežne a zladenie termínov je ťažkou úlohou.

Svoje by vedela rozprávať aj Sparta Praha. Pre Čechov a Slovákov je typická náklonnosť pre ľadový hokej a futbal, ktoré sú v našich končinách dvomi divácky najpopulárnejšími disciplínami. Pražský veľkoklub má svoj hokejový tím vo finále play-off po šiestich rokoch, kým futbalisti zaostávajú za lídrom len o štyri bodíky a navyše sú vo finále Pohára. Nadstavbovú časť pritom zverenci Pavla Vrbu odštartujú atraktívnym derby proti piatemu Baníku Ostrava. Fanúšik si však bude musieť vybrať, či obetuje tento duel alebo štvrté hokejové finále proti Třincu. To má zase sľubne rozohraný hokejový tím, ktorý si z ľadu Moravčanov priviezol stav série 1:1 na zápasy.

Tribúny Letnej zvyknú byť na ligu pri atraktívnejšom súperovi naplnené 14 až 15 tisíckami divákov, zatiaľ čo hokejové semifinále sledovalo priamo z O2 Areny v priemere cez 13-tisíc divákov. Veľká časť z tohto obecenstva má záujem o futbal aj hokej, avšak pri úvodných časoch od 17:00 a 19:00 sa to stíhať nedá. Vedenie klubu sa bráni tým, že časovú kolíziu riešilo s Ligovou futbalovou asociáciou aj hokejovými "kolegami", no žiaden rozumný kompromis z rôznych dôvodov nebol možný. Angažoval sa v tom aj vysielateľ oboch súťaží, no rovnako bez úspechu. V podobnej situácii sa v utorok ocitol aj Slovan Bratislava. Hokejový HC spečatil svoj postup do extraligového finále v siedmom zápase proti Košiciam s úvodným buly o 18:30, kým futbalový ŠK sa od 19:30 pustil do akcie v semifinále Pohára proti AS Trenčín. Rovnako postúpil.

Našťastie pre Bratislavu, vychádzajúc z výrazne menšej nespokojnosti na sociálnych sieťach, fanúšikovská základňa hokejistov a futbalistov sa prelína o čosi menej. Popri desaťtisícovej hokejovej návšteve, oficiálny údaj z Tehelného poľa hovorí o 1 644 fanúšikoch. Podobné termínové kolízie rôznych športov sa však riešia po celom európskom kontinente a napriek snahe jednotlivých mužstiev, dohoda a prispôsobenie časov nie je vždy možné. FC Barcelona stihol v apríli absolvovať päť futbalových zápasov, z toho až štyri sa prelínali s basketbalovým tímom, ktorý momentálne kraľuje poradiu španielskej ligy a z prvého miesta postúpil aj do play-off prestížnej Euroligy. Najbolestivejšie to zrejme bolo 7. apríla, kedy nebolo možné súbežne sledovať oslavný záver základnej časti Euroligy s Maccabi Tel Aviv spod košov a semifinále Európskej ligy proti Frankfurtu.

Veľmi ťažké to má aj Fenerbahce a Galatasaray Istanbul či grécke tímy Olympiakos a Panathinaikos, ktoré hrajú doma prvé futbalové, basketbalové aj volejbalové husle. Napriek tomu, termíny nekolidujú až tak často, ako by sa mohlo zdať. O to viac fanúšikov zamrzí, ak sa nepodarí posunúť prelínajúce sa semifinále a finále, respektíve domáce finále s veľkým derby.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora