Program
Futbal - 25.02.2022 16:59

Rusko prišlo o finále LM aj Veľkú cenu F1, môžu mu odobrať aj hokejové MS

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Rusko sa pomalými krokmi začína vytrácať zo športového prostredia. Môžu za to reakcie medzinárodných zväzov a organizácií na inváziu na Ukrajine, pričom správa o nej vo štvrtok ráno ochromila verejnosť. Reakcia prišla na úrovni niekoľkých jednotlivcov, športových klubov, ale aj federácií. Viacerí ukrajinskí športovci, vrátane futbalistu Oleksandra Zinčenka, sa ostro a kriticky vyjadrili na adresu prezidenta Vladimira Putina, ďalší volili zmierlivejšiu cestu s odkazmi a prosbami o mier. V tomto duchu sa prezentoval Ruslan Malinovskij či Andrij Jarmolenko. Ďalší však otvorene odmietli štartovať v súťažiach, organizovaných či hostených Ruskom. Tým vytvorili tlak na to, či sa vôbec tieto akcie budú konať.

Vysielanie JOJ Šport tento proces pocítilo najmä na pretekoch Svetového pohára v skikrosse, ktorý sa mal konať v Sunny Valley v čeľabinskej oblasti Ruskej federácie. Organizátori s oznamom, že vojna prebieha ďaleko od tohto regiónu, štart pretekov naplánovali. Všetci zahraniční pretekári však odmietli nastúpiť do kvalifikácie a tá sa tak týkala výlučne domácich lyžiarov. V reakcii na to Medzinárodná lyžiarska federácia rozhodla, že sa hlavné preteky neuskutočnia. A neostalo len pri nich. Podobný scenár očakávala aj v ďalších strediskách, a tak sa neuskutočnia akrobatické skoky v Jaroslavli a Moskve ani skoky na lyžiach v Nižnom Tagile a beh na lyžiach v Ťumene.

Rýchla reakcia prišla aj zo strany UEFA. Tá síce vo vojnové štvrtkové ráno na Twitteri vypustila nešťastne načasovaný a vopred naplánovaný príspevok so želaním "krásneho štvrtkového rána v spoločnosti Európskej a Konferenčnej ligy". Post rýchlo stiahla a na druhý deň oznámila presťahovanie tohtoročného finále Champions League. To sa malo hrať v Petrohrade, no pre vyhlásenie vojny toto právo Rusi stratili a hrať sa bude na parížskom Stade de France. Témou je aj Veľká cena Ruska v rámci seriálu Formuly 1 a hokejové majstrovstvá sveta 2023. Viacerí piloti aj hokejové národné tímy vyhlásili, že v Rusku hrať nechcú a plánujú bojkot. IIHF aj FIA bola tlačená k tomu, aby udalosť z kalendára vyškrtla respektíve zmenila dejisko. Druhá spomenutá k tomuto kroku už pristúpila.

Niekoľko stávkových kancelárií vyradilo ruské ligy a súťaže zo svojej kurzovej ponuky a na protest sa týmto eventom odmieta venovať. K ráznemu kroku pristúpil aj hokejový Jokerit Helsinki, ktorý je už osem rokov súčasťou nadnárodnej Kontinentálnej hokejovej ligy. Pred štartom play-off, do ktorého mal ísť z druhého miesta Západnej konferencie, nenastúpi. Futbalové Schalke 04 ďalej na svojich dresoch odmieta nosiť logo ruského ropného giganta Gazprom a bojkot zápasov v Rusku avizujú aj viaceré popredné basketbalové či volejbalové tímy, na čele s FC Barcelona. Ten neodletel na piatkový zápas proti domácemu Zenitu Petrohrad.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora