Program
Futbal - 03.02.2022 15:04

Slovensko má prvú trénerku s UEFA pro licenciou

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Instagram

Vôbec prvá žena v histórii slovenského futbalu úspešne vyštudovala po hlavičkou UEFA s titulom licencie Pro vo svojich rukách. Je ňou Natália Látal Mackovičová, ktorá pôsobí v štruktúrach ŠK Slovan Bratislava. Bývalá hráčka a súčasná asistentka trénera belasých žien zvládla záverečnú skúšku na konci dvojročného študijného úsilia a dostala sa tak na trénerský stupienok, ktorý na Slovensku nezastáva viacero hlavných trénerov mužských klubov v celoštátnych súťažiach. Ide pritom o typ licencie, potrebný pre trénovanie národných mužstiev.

"Priznám sa, že pocit je to úžasný. Nejde mi o to, že som prvou ženou, ktorá na Slovensku získala UEFA Pro licenciu. Skôr sa teším z toho, že som sa vôbec odhodlala prihlásiť a úspešne som ukončila štúdium," cituje ju web ŠK Slovan. Záujemcov o pro licenciu je každým rokom viac, preto sa komplikujú aj podmienky jej zisku. Keďže je medzi nimi napríklad stopercentná dochádzka na jednotlivých prednáškových blokoch, účasť na mentoringu a analýzach, neuľahčila to ani aktuálna pandemická situácia. "Dostala som množstvo gratulačných správ, všetkým veľmi pekne ďakujem a vážim si to," priznala bratislavská rodáčka.

Okrem slovenského futbalového prostredia má Látal Mackovičová za sebou aj pôsobenie v Rakúsku či Anglicku. Ako trénerka robila prvé kroky vo Venglošovej futbalovej akadémii, zatiaľ čo v Dunajskej Lužnej plnila dokonca pozíciu hrajúcej trénerky. V roku 2011 ju Slovenský zväz futbalu predstavil ako koordinátorku ženského futbalu a neskôr aj manažérku riadenia súťaží. Zisk "hodnosti" UEFA však nebol žiadnym karieristickým míľnikom: "Najväčšiu motiváciu predstavovala túžba získať nové vedomosti. Futbal sa vyvíja, využívajú sa nové metódy a od ukončenia môjho štúdia na Fakulte telesnej výchovy a športu uplynulo už šestnásť rokov. Mala som dve 'prestávky', narodili sa mi dve deti. Cítila som silnú potrebu doplniť si vedomosti o nové veci a informácie na najvyššej úrovni," Licenciu vysvetľuje ako investíciu do budúcnosti a venovať sa teraz hodlá najmä Slovanu, kde chce zlepšiť ženskú aj dievčenskú sekciu.