Program
Futbal - 26.01.2022 09:51

Šéfovi albánskeho futbalu odpálili dom. V strehu je aj UEFA

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Poriadny rozruch v albánskom futbale spôsobila utorková informácia o tom, že v dome prezidenta tamojšieho zväzu Armanda Duku odpálili bombu. Nachádzala sa v ňom dokonca jeho rodina, no manželka aj syn vyviazli bez zranení. Načasovanie v prvom momente prekvapilo, pretože samotný funkcionár sa nachádzal na vopred ohlásenej pracovnej ceste v Tirane. Cieľom však pravdepodobne nebol atentát naňho, ale len vystrašenie. Na druhý deň dostal výhražnú správu, ktorá žiadala rezignáciu. Útok bol doplnený aj o hackerskú sekciu a v deň výbuchu padol server, spravujúci web albánskeho futbalového zväzu.

Duka je na tejto stoličke od roku 2002 a už na marec sú naplánované ďalšie voľby, v ktorých rovnako avizuje svoju kandidatúru. Čelí však početným sporom s mestským zastupiteľstvom v Tirane a aj obvineniam z korupčného konania. Vyčítané mu je napríklad aj to, že KF Tirana, 25násobný národný šampión, si vďaka nemu zabezpečil silnejšie postavenie u mestských politikov a úspešne presadzuje svoje záujmy. Bezpečnostné kamery veľmi pravdepodobne zachytili páchateľa, ktorý sa pohyboval v blízkosti prezidentovho domu a umiestňoval výbušninu. Jeho polapenie by tak mohlo byť záležitosťou blízkej budúcnosti.

Dianie nenechalo chladnú ani Európsku futbalovú federáciu. Najbližší medzištátny zápas na albánskom území je naplánovaný na jún, kedy 66. mužstvo svetového renkingu vstúpi do svojich bojov v Lige národov. Skupinovými súpermi mu sú Rusi, Islanďania a Izraelčania. UEFA už dávnejšie upozorňovala na prisilný vplyv politiky na fungovanie miestneho futbalu, čo ohrozuje aj bezpečnosť finále Konferenčnej ligy 2022. To sa má hrať 25. mája na tiranskom štadióne.

Tagy: Albánsko