Program
Futbal - 19.01.2022 18:23

FIFA udelila hromadnú amnestiu pre kartami ohrozených Európanov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv
Žltá karta

Boje o účasť na futbalovom svetovom šampionáte v Katare vrcholia a nás bude zaujímať predovšetkým ich európska časť. Koncom marca sa hrá prvé barážové kolo a po ňom príde barážové finále, ktoré doplní posledných troch účastníkov MS z federácie UEFA. Čo robilo trénerom vrásky na čele, boli žlté karty, ktoré ich zverenci pozbierali počas skupinovej fázy a pokiaľ by boli napomenutí aj v jednokolovom semifinále, v rozhodujúcom zápase by museli absentovať. Túto starosť môžu pustiť z hlavy. FIFA im totiž udelila hromadnú amnestiu na žlté karty pre finále baráže. Jej dôvodom je hlavne počet takto ohrozených futbalistov.

Znie to neuveriteľne, ale celkovo až stovke hráčov hrozila neúčasť v rozhodujúcom zápase pre trest. Spomedzi najväčších hviezd to bol Nicolo Barella, Andrij Jarmolenko, Hakan Calhanoglu, Andy Robertson, Aaron Ramsey či Giorgio Chiellini. Prihovorila sa za nich UEFA, ktorá argumentovala najmä rôznym počtom odohraných zápasov. Pokiaľ by sa počet žltých kariet zohľadňoval, niektorí hráči ich zbierali osem kvalifikačných kôl, iní desať. Výnimka sa týka výlučne hráčov s jednou žltou kartou, ktorí sú momentálne ohrození, nie suspendovaní. Zlatan Ibrahimovic tak 24. marca doma proti Českej republike s určitosťou nenastúpi.

Európa pozná desať svojich reprezentantov na MS 2022. Dvaja istí účastníci sú z Južnej Ameriky a dopĺňa ich domáca krajina. Čaká sa tak ešte na devätnásť krajín, ktoré zoznam doplnia a s tým sa začne plánovať žreb skupinovej fázy. Známym faktom je, že sa bude hrať na prelome novembra a decembra, pretože tradičné letné teploty by boli na Arabskom polostrove nevydržateľné. Vetvy v európskej baráži sú rozdelené tak, že na turnaji s určitosťou bude chýbať niekto z dvojice Portugalsko - Taliansko, zatiaľ čo napríklad Česi v prípade postupu cez Švédsko vyzvú lepšieho z dvojice Rusko - Poľsko.