Program
Futbal - 14.01.2022 16:51

Maskot Afrického pohára národov bude celý čas v nepriestrelnej veste

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv/youtube

Od nedele prebieha africký futbalový kontinentálny šampionát, ktorého dejiskom je Kamerun. Vzhľadom na šíriaci sa koronavírus, majstrovstvá sa nejavia ako najbezpečnejšie a "čierny kontinent" sa okrem toho musí pasovať aj s vysokou kriminalitou a hrozbou problémov takéhoto typu. Dejiskom je totiž krajina, ktorú index kriminality radí medzi pätnásť najhorších na svete, po boku Sýrie či Brazílie. Hviezdy ako Salah, Hakimi, Koulibaly, Mahrez či Mendy sa preto celkom logicky necítia práve príjemne, no usporiadatelia sú po tejto stránke pripravení. Každý národný tím stráži ozbrojené komando a nepriestrelnú vestu pod svojim kostýmom nosí dokonca aj maskot turnaja.

Ešte pred štartom Afrického pohára národov sa do médií dostalo niekoľko správ, že konkrétne národné tímy či futbalisti dostali vyhrážky. Tie mali buďto čisto nenávistný charakter, alebo narážali na ohrozenie vysokých ambícií domáceho mužstva. To začína v papierovo priechodnej skupine s Kapverdskými ostrovmi, Burkinou Fasou a Etiópiou. Prví dvaja pritom postupujú do osemfinále a doplnia ich aj najlepšie celky z tretích miest. Všetky výpravy boli uistené, že bude spravené maximum pre zaistenie ich bezpečnosti a postarajú sa o to členovia kamerunských špeciálnych jednotiek.

Veľké obavy má najmä anglická Premier League, ktorú reprezentuje štyridsať futbalistov. Ich pobyt v Kamerune podlieha veľmi prísnym reštrikciám, majú zakázané individuálne a neohlásené vychádzanie z hotela a v ich blízkosti sa prakticky non-stop nachádzajú obrnené vozidlá a po zuby ozbrojení muži. Africký pohár si pamätá teroristický útok na autobus s reprezentáciou Toga v roku 2010, pri ktorom zomreli traja ľudia. CAF sa odvtedy snaží všetkými dostupnými prostriedkami zabezpečiť, aby sa niečo také neopakovalo. Občianska vojna medzi rebelmi z anglickej časti Kamerunu a frankofónnou časťou obyvateľstva má len veľmi krehké prímerie a počas minulého roka v krajine bolo zaznamenaných 80 bombových útokov.