Program
Florbal - 18.06.2023 10:04

Dudovič a lúčiaca sa Ferenčíková florbalistami sezóny

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Slovenský florbal aj tento rok oceňoval najlepších hráčov, trénerov a rozhodcov uplynulej sezóny. Najprestížnejšiu kategóriu ovládla lúčiaca sa Denisa Ferenčíková a dlhodobo najlepší slovenský florbalistka Michal Dudovič. Individuálne ocenenia z domácej súťaže ovládli zástupcovia majstrovských tímov 1. FBC Trenčín a FBK Harvard Partizánske. Zhodne z nich vzišiel najlepší brankár/brankárka, tréner aj najlepší junior/juniorka. Sobotný Galavečer florbalových osobností Slovenska sa konal v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu v priestoroch Domu športu v Bratislave.

Účastníčka šiestich seniorských svetových šampionátov Denisa Ferenčíková dokázala v sezóne 2022/23 vrátiť s kapitánskou páskou na rukáve Vítkovice na trón najvyššej ženskej súťaže a následne oznámila koniec svojej aktívnej kariéry. Bodku za tou reprezentačnou ohlásila už po MS 2021 vo Švédsku. "Každé ocenenie dosiahnuté v mojej kariére si veľmi vážim a toto je pre mňa ešte o čosi hodnotnejšie, lebo som sa rozhodla ukončiť aktívnu činnosť. Veľmi ďakujem všetkým, ktorí za mňa hlasovali. Samozrejme, mojej rodine, priateľovi, trénerom a spoluhráčkam. Bez nich by to nešlo," povedala prvá členka Siene slávy slovenského florbalu.

Pre Michala Dudoviča je tohtoročné anketové prvenstvo o čosi príjemnejšie v tom, že ho preberá po zlatej sezóne. Jeho Wiler Ersigen, v ktorého farbách bude v kariére pokračovať aj naďalej, je opäť majstrom Švajčiarska. "Rovnako ako vlani si toto ocenenie veľmi vážim. Teraz má trochu iný náboj, lebo je spojené so ziskom švajčiarskeho titulu. Uznanie patrí spoluhráčom, bez ktorých by som na klubovej ani reprezentačnej úrovni nemohol podávať také výkony. Ďakujem hlavne rodine a blízkym za trvalú podporu," povedal pre médiá. Košičan má za sebou štyri majstrovstvá sveta a národný tím sa naňho bude spoliehať aj naďalej.

Celoročné úsilie individualít svojimi hlasmi oceňovali členovia prezídia a odborných komisií Slovenského zväzu florbalu. Honor najlepšieho brankára a brankárky sa oproti minulému roku nezmenil, obhajobu prvenstva hlási aj najlepšia slovenská rozhodcovská dvojica a najlepší junior ligy. Nové meno prinieslo hlasovania o honor najlepšieho trénera mužského aj ženského tímu a ocenenie pre najlepšiu florbalistku do 19 rokov. Prím v mužskej kategórii hral 1. FBC Trenčín, ktorý sa tešil z druhého majstrovského titulu v rade. Jeho bránku kryl opätovne najlepší brankár Jakub Klobučník, ofenzívu ťahal 88-bodový najlepší junior sezóny Tomáš Kvasnica a na lavičke tomu velil Jan Holovka, ocenený za najlepšieho trénera mužského tímu. Podobné "triple" dosiahol aj ženský majster Harvard Partizánske. Ocenená bola jeho brankárka Radka Mládenková, juniorská hviezda Lenka Červená a kouč Dušan Ďuríček, ktorý nováčika dotiahol až na trón. Za top rozhodcovskú dvojicu opätovne vyhodnotili duo Roman Cíbik - Michal Tomáš.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Slovenský florbal (@florbal_sk)

Okrem "povinných jázd" boli na galavečeri udelené aj mimoriadne ocenenia. Za dlhoročný rozvoj klubového florbalu sa ďakovalo Jurajovi Dudovičovi, šéfovi klubu FaBK ATU Košice, a Pavlovi Veningerovi, predsedovi ŠK Lido Prírodovedec. Bez povšimnutia neostali ani mimoriadne činy. Dvanásťročný trenčiansky florbalista Dávid Šprtka sa hrdinsky zaslúžil o záchranu života seniora, ktorého našiel nehybne ležať v lesoparku. Jeho čin vyvolal záujem nielen florbalovej verejnosti a za svoj čin si odniesol špeciálnu cenu. Tá šla aj do rúk Komisie rozhodcov a observerov, na čele s Jakubom Kučerom, ktorí iniciovali zbierku pre rodiny kolegov s onkologicky chorými deťmi. Tá vyniesla cez transparentný účet viac ako 10-tisíc eur.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: galavečer