Program
Florbal - 01.05.2023 11:09

Slovensko na stabilnom šiestom mieste, Česi po dvoch tituloch naprázdno

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Minulosťou sú florbalové Majstrovstvá sveta do 19 rokov, ktorých tohtoročným dejiskom bolo Dánsko. Od roku 2007 je zvyčajným slovenským umiestnením piate až siedme miesto turnajového poradia a inak tomu nebolo ani teraz. Pri šampionátovej premiére headcoacha Jakuba Horeckého z toho bolo šieste miesto, ktoré chlapci obsadili po prehre s Lotyšskom 1:6 v poslednom stretnutí turnaja. Náš rival z Pobaltia sa štvrtý raz po sebe umiestnil na konečnom piatom mieste a v tejto vekovej kategórii naňho Slováci nenašli recept už v štyroch meraniach síl v rade. Práve lotyšský tím je neobľúbeným súperom Slovenska aj na mužskej úrovni.

Systém juniorského šampionátu je pomerne jednoduchý. Zo základných skupín A a B postupujú prví dvaja do semifinálovej fázy, tretí celok hrá s tretím susednej skupiny o konečné piate miesto a najslabší členovia oboch partií musia svoju príslušnosť k top osmičke obhajovať proti vyzývateľom z nižších renkingových miest. Poľsku ani Nemecku sa to nepodarilo a v konečnom poradí turnaja sa pred nich dostali Dáni a Nóri. Slovensko pritom v skupine s Nemeckom len remizovalo 6:6 a o umiestnení rozhodovalo celkové skóre. To síce u nás vyznievalo 10:34, no stačilo. O dva roky teda bude slovenská florbalová omladina opäť súčasťou kvalitnejšej základnej skupiny.

Florbalovými majstrami sveta v "devätnástke" sa stalo Švédsko. Česi šli do turnaja ako obhajca zlata z rokov 2019 aj 2021, čiže dvoch najaktuálnejších juniorských MS, no tentoraz ostali bez medailí. Napriek prvenstvu v základnej A-skupine a ideálnej východiskovej pozícii cez semifinálový duel so Švajčiarskom, prehrali 2:7. Zahrali si tak len o konečné tretie miesto a v druhom turnajovom meraní síl už na Fínsko nestačili. Zaujala aj málo vídaná semifinálová fínsko-švédska prestrelka, ktorú žlto-modrí vyhrali 12:10. Finále proti Švajčiarsku prinieslo polovičný počet gólov a Švédi vyhrali 7:4. Švédsko sa po ôsmich rokoch opäť stalo absolútnym kráľom florbalového sveta, keďže úradujúcimi majstrami sveta sú momentálne muži, ženy, juniori aj juniorky. Zlatú žatvu započali ženy pred dvomi rokmi na domácej pôde, v septembri sa pridali juniorky, v novembri vo Švajčiarsku muži a teraz k nim pribudol aj chlapčenský tím do devätnásť rokov. Všetky zlatá boli vo švédskych rukách naposledy po triumfoch na šampionátoch v rokoch 2012 až 2015.

"Určite sme si predstavovali iný priebeh šampionátu, najmä zápas proti Nemecku sme chceli odohrať lepšie. Prvé dva zápasy nás sklamala defenzíva. Popracovali sme na nej počas rozborov a zlepšila sa do zvyšných dvoch zápasov. Chceli sme bojovať o 5. miesto s istejšou pozíciou v základnej skupine. Bojovali sme o 5. miesto a Lotyši majú skutočne vysokú kvalitu a treba uznať, že nám ušli. Musíme zapnúť všetky motory doma na Slovensku aj v kluboch aj v reprezentácii, aby sme ich dobehli," povedal pre web Slovenského zväzu florbalu po majstrovstvách sveta tréner Jakub Horecký. Nepotešilo ani zistenie, že kvalitnou fyzickou prípravenosťou disponuje aj Nemecko či Dánko. "Musíme na tom začať pracovať skutočne poctivo v kluboch, aby sme boli rýchlejší, fyzicky zdatnejší a lepší v situáciách 1 na 1. A najmä aby nám neušiel vlak," dodáva tréner po evente, ktorý bol už 12. prehliadkou najlepších hráčov do devätnásť rokov pod hlavičkou IFF.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora