Program
Florbal - 21.04.2023 12:54

Florbalová "devätnástka" cestuje na šampionát v Dánsku s prekopanou zostavou

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Počas budúceho týždňa sa naša florbalová reprezentácia hráčov do 19 rokov vydá do Dánska, kde absolvuje svetový šampionát v tejto vekovej kategórii. Vo svetovom renkingu, vychádzajúcom z najaktuálnejšieho šampionátového umiestnenia, sú Slováci na siedmom mieste a do Frederikshavnu sa dostali bez nutnosti absolvovať kvalifikačný turnaj. Pre trénera Jakuba Horeckého to bude prvý veľký turnaj v pozícii headcoacha, keďže MS 2021 v Brne absolvoval ešte ako asistent trénera Mareka Onderka. Naši vtedy po poslednom mieste v základnej skupine vyhrali duely o umiestnenie proti Estónsku a Poľsku.

Celkovo ide pre slovenskú "devätnástku" o jedenásty šampionát v elitnej kategórii. Historicky najlepšie umiestnenie dosiahla v roku 2015, a to piate miesto. Na turnaji vo švédskom Helsingborgu vtedy hral Michal Dudovič, Martin Kubovič, Michal Pažák či Lukáš Ujhelyi, ktorí sú dnes oporami seniorskej reprezentácie a na konte majú desiatky reprezentačných štartov. Zostava Jakuba Horeckého s asistentmi Patrikom Bulkom a Stanislavom Šenšelom sa citeľne líši od nominácie jeho košických predchodcov. Z dvadsiatich mien je až sedemnásť z domácej ligy a iba traja si v minulosti už na MS osemnásťročných zahrali. Pri konaní šampionátu každé dva roky to však až takou šokujúcou informáciou nie je a v Brne to bolo prevažne o florbalistoch s ročníkom narodenia 2002 a 2003, ktorí na juniorskej úrovni už hrať nemôžu. Medzi debutantmi sú dvaja hráči z Florka Košice, úradujúceho slovenského juniorského šampióna, traja od strieborných juniorov AS Trenčín. Seniorský majster Slovenska 1. FBC Trenčín je v juniorskej reprezentácii zastúpený jedným hráčom.

"Záverečná nominácia sa netvorila vôbec jednoducho. Pracovali sme na nej v zásade od začiatku play off a vyvrcholilo to osobným stretnutím trénerského tímu. Vybrali sme hráčov a brankárov, ktorým plne dôverujeme a počas celého cyklu preukazovali vysokú konzistentnosť vo výkonoch či už na medzinárodnej alebo na klubovej úrovni. Zohľadnili sme faktory hračske, kondičné či osobnostné, čím sme sa snažili vytvoriť komplexný celok," skonštatoval tréner Jakub Horecký, na klubovej úrovni pôsobiaci v bratislavskom ŠK Lido. Majstrovstvá sveta začínajú 26. apríla a potrvajú päť dní. V základnej skupine slovenských juniorov čaká Švédsko, Nemecko a Švajčiarsko. Prví dvaja postupujú do semifinále, tretie tímy si zahrajú o konečnú turnajovú piatu priečku a posledný tím zo základnej skupiny A a B hrá konsolidačné súboje o konečné umiestnenie proti tímom, štartujúcim v slabších výkonnostných skupinách.

Nominácia Slovenska na MSJ 2023 v Dánsku:
Brankári: Filip Vaško (Florko Košice), Ondrej Martanovič (Snipers Bratislava)
Hráči: Martin Lauko, Martin Vrábel, Marek Pacek (všetci Snipers Bratislava), Timotej Bielik, Gabriel Kralovič, Matúš Strieženec (včetci AS Trenčín), Martin Osuský (Bulldogs Brno/ČR), Marko Šima (ATU Košice), Erik Vojtek (FBK Púchov), Michal Bačišin (Florko Košice), Michal Korček, Ján Šuška (Grasshoppers Žilina), Adam Záhorský, Matej Livař (obaja Tsunami Záhorská Bystrica), Samuel Morávek (ŠK Lido), Mário Ozimý, Šimon Batkovič (obaja Bohemians Praha/ČR), Jakub Repka (1. FBC Trenčín)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora