Program
Florbal - 28.03.2023 12:03

Repríza finále u mužov, historicky nová finálová dvojica žien

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Víkendovými semifinálovými zápasmi sa sformovalo finále mužskej a ženskej najvyššej florbalovej súťaže. V prípade mužov pôjde o repete súboja spred roka, kedy 1. FBC Trenčín vyhral nad Tsunami Záhorská Bystrica 3:1 na zápasy. Obhajca titulu sa do tohtoročného posledného zápasu prepracoval z prvého miesta po základnej časti, zatiaľ čo jeho vyzývateľ musel o svoje miesto bojovať až z piatej najvýhodnejšej pozície. Medzi ženami možno hovoriť o veľkom prekvapení. Z dvojice družstiev Pruské - Spišská Nová Ves, ktoré s náskokom obsadili prvé dve miesta po základnej časti aj v nadstavbe, sa do finále nepozrie ani jeden. Miestenky im vyfúkol po základnej časti tretí Harvard Partizánske a štvrtá Nemšová, ktorá obhajuje zlato spred roka. V oboch súťažiach sa tak môže zrodiť obhajoba.

Zaujímavosťou je, že FBC Trenčín nastúpi vo všetkých troch sériách play-off v záhorskobystrickej hale. Tú totiž počas sezóny využívala až štvorica mužstiev z hlavného mesta a práve cez ne viedla trenčianska cesta do boja o zlato. So Snipers Bratislava aj ŠK Lido si poradili hladko 3:0 na zápasy, pričom v súčte vo vyraďovacích bojoch nastrieľali už 64 gólov. Tsunami Záhorská Bystrica od sezóny 2016/17 ani raz nechýbal na medailových pozíciách. Do tohtoročného play-off vstupoval až z piateho miesta a v prvom kole si ho za súpera odvážne zvolila druhá Žilina. Stav série 1:3 vypovedá o tom, že sa popálila a lepšie nepochodilo ani Florko Košice, ktoré s Tsunami padlo rovnako po štvorzápasovom boji. Špecifické finále určite čaká Martina Kuboviča, ktorý bol roky ikonou Záhorskej Bystrice, no počas leta zamieril práve do trenčianskych farieb a v play-off nahral bilanciu 8+10.

Veľmi nečakané zloženie finále bude mať ženská Hyundai Extraliga. Prvý raz v histórii sa o titul šampióniek pobije FBK Harvard Partizánske, ktorého súperom bude NTS Nemšová. Pre klub z trenčianskeho okresu to je štvrtá finálová účasť, pričom dve z predošlých premenil na zlato. Hoci káder Nemšovej neprešiel počas "zlatého" leta žiadnymi zmenami, jeho výkony boli len tieňom tých minulosezónnych. Proti Pruskému a Spišskej Novej Vsi získal v súčte len jediný bodík, no vo štvrťfinále dal NTS postupovú bodku štvorzápasovej sérii s Kysuckým Novým Mestom vysokou výhrou 14:4 a v semifinále zdolal Kométu Spišská Nová Ves 3:0 na zápasy. Finálové derby s Pruským sa napriek tomu konať nebude. To totiž ako najvyššie nasadený tím šlo priamo do semifinále, kde podľahlo Partizánskemu 1:3. Harvard si predtým musel semifinálovú miestenku zaslúžiť vo "štvrťfinálovým predkole", kde vyhral nad Hurikánom Bratislava 3:0. Partizánčky sú v najvyššej súťaži len druhý rok. V sezóne 2019/20 medzi elitu nazreli, no ihneď sa porúčali naspäť do druhej najvyššej súťaže.

Všetky zápasy finále play-off Hyundai Extraligy môžete sledovať v priamych prenoch na našej internetovej platforme Husté TV.
Finálové zápasy mužského finále play-off, hrané v Záhorskej Bystrici, prinesie v live vysielaní Husté TV.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora