Program
Florbal - 04.02.2023 17:07

Môžu kupovať letenky do Singapuru. V kvalifikácii predviedli skvelé výkony

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Vynikajúci dojem zanechala naša ženská reprezentácia v kvalifikácii florbalových Majstrovstiev sveta 2023, ktorých dejiskom bude na začiatku decembra Singapur. Slovensko na nich, podľa očakávaní, nebude chýbať a pôjde už o deviaty šampionát v rade s našou účasťou. Zaistil to turnaj v talianskom stredisku Lignano Sabiadoro, kde si naše dievčatá počínali veľmi presvedčivo. Uhájili vo florbalových podmienkach veľmi ojedinelý shutout, zaznamenali rekordné víťazstvo v histórii národného tímu, skončili s priemerom 18 strelených gólov na zápas a nechýbalo veľa, aby šokovali bronzový tím z ostatných Majstrovstiev sveta.

Prvým súperom zverenkýň Michala Jedličku bolo Španielsko. Proti tímu mimo aktuálneho svetového renkingu (vychádzajúceho z umiestnení na najaktuálnejších dvoch MS) sa neočakávala žiadna dráma a obraz hry to potvrdil. Španielky sa prakticky nedostávali k loptičke a na ich bránku smerovalo vyše sto streleckých pokusov. Výsledkom bolo víťazstvo 28:1, ktoré je najvyššie v histórii nášho ženského reprezentačného družstva. V druhý hrací deň bolo Estónsko o čosi zdatnejším súperom a rozdiel bol "len" tretinový. Slovenky vyhrali 12:0, Radka Mládenková zaznamenala čisté konto a pre naše družstvo to bola okrúhla desiata "nula" v oficiálnom medzištátnom zápase.

Už po výsledku s Estónskom bolo jasné, že Slovensko na blížiacich sa Majstrovstvách sveta chýbať nebude. V boji o víťazstvo kvalifikačného turnaja sa stretlo so Švajčiarskom a nebolo ďaleko od senzácie. S deväťnásobnými medailistkami sme doteraz vždy padli minimálne deväťgólovým rozdielom, no v Taliansku sme zohrali mimoriadne vyrovnaný duel a ešte v čase 59:13 bolo vyrovnané skóre 6:6. Potom však Švajčiarky strhli výhru na svoju stranu, tešili sa z triumfu o jeden gól a postupujú z prvého miesta. Po dni voľna, kedy si naše dievčatá užívali prostredie obľúbeného prímorského letoviska v provincii Udine, nastúpili proti Ukrajine. Šlo o formálnu bodku za kvalifikačným cyklom, ktorú spravili víťazstvom 25:2.

Najproduktívnejšou Slovenkou na turnaji bola Laura Chúpeková s 12 gólmi a 8 asistenciami. V individuálnych štatistikách celej kvalifikácie je na treťom mieste. V top desiatke kanadského bodovania sa nachádza aj Kristína Hudáková (11+3), Paulína Hudáková (7+7), Kristína Belicová (6+6), Lenka Červená (5+6) a Katarína Klapitová s bilanciou 6+4. Brankárka Radka Mládenková je druhou najlepšou gólmankou tejto kvalifikačnej skupiny s 96-percentnou úspešnosťou zákrokov. Nad 80 percentami sa udržali pri svojom jednom štarte aj jej menej skúsené kolegyne Pavlína Farulová a Adriana Michalisková. Svetový šampionát štartuje 2. decembra 2023.

Sumár výsledkov ženskej reprezentácie vo florbale v kvalifikácii MS 2023:
Slovensko - Španielsko 28:1 (11:0, 9:1, 8:0)
Estónsko - Slovensko 0:12 (0:1, 0:7, 0:4)
Švajčiarsko - Slovensko 7:6 (1:1, 3:1, 3:4)
Slovensko - Ukrajina 25:2 (9:0, 7:1, 9:1)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora