Program
Florbal - 23.01.2023 09:29

Slovenky o Singapur proti Švajčiarsku či Estónsku

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenský ženský florbal debutoval na svetovom šampionáte v roku 2007 a odvtedy nikdy na vrcholnom podujatí nechýbal. Z ôsmich odohraných turnajov sa Slovenky umiestnili najlepšie pred šiestimi rokmi doma v Bratislave, kde boli piatym najlepším družstvom. Následne brali dvakrát šieste miesto. Teraz sa scéna chystá len na druhé majstrovstvá mimo európskeho kontinentu a ich dejiskom bude Singapur. Účasť na sľubovanom veľkolepom turnaji v juhovýchodnej Ázii si musia všetky tímy najprv vybojovať. Náš tím cestuje do severotalianskeho mesta Lignano Sabbiadoro, kde sa konajú dva zo štyroch kvalifikačných turnajov.

Zverenkyne českého trénera Michala Jedličku si postupne zahrajú so Španielskom, Estónskom, Švajčiarskom a Ukrajinou. Švajčiarky sú tretím tímom svetového renkingu a očakáva sa, že by mali tejto partii dominovať. V renkingu šieste Slovensko a štrnáste Estónsko sú top adeptami na zvyšné dve šampionátové miestenky. Naša nominácia zahŕňa osemnásť hráčok do poľa, dve brankárky a osem náhradníčok. Nechýba 28-ročná kapitánka Katarína Klapitová, ktorá má na konte 94 zápasov za ženský národný tím. Len o máličko menej toho odohrala obrankyňa Alžbeta Ďuríková a útočníčka Michaela Šponiarová, zhodne účastníčky šiestich svetových šampionátov.

V nominácii zaujalo meno švajčiarskej rodáčky Dominique Schnetzerovej, ktorá sa síce narodila v krajine helvétskeho kríža, no slovenské korene jej umožňujú reprezentovať nás, čo vďačne prijala. Pôjde pre ňu o prvý veľký turnaj v najcennejšom drese. V bránkovisku tréneri veria Radke Mládenkovej a Adriane Michaliskovej, bývalým spoluhráčkam z Kysuckého Nového Mesta, hoci prvá menovaná už háji farby Harvardu Partizánske, v nominácii zastúpeného trojnásobne. Novými tvárami v tíme sú aj Daniela Hrabovská a Alica Brodňanová. Obe síce hrali na juniorských majstrovstvách sveta, no v seniorskom tíme ešte žiaden podobný turnaj, vrátane kvalifikácie, neabsolvovali.

Slovensko svoj program začína v utorok 31. januára v ranných hodinách proti Španielsku. Pokračuje stredajším poludňajším súbojom s Estónskom, štvrtkovou večernou konfrontáciou so Švajčiarkami a v sobotu ráno ich preverí Ukrajina. Nepostup by bol vnímaný ako obrovské sklamanie a veľká senzácia. Tréner Jedlička smerom k turnaju avizoval najmä zvedavosť na súboj so Švajčiarskom, bronzovým tímom z ostatného šampionátu. Rovnaká skupina sa v Lignane Sabbiadore hrá aj za účasti Česka, Poľska, Maďarska, Talianska a Francúzska. Ďalších desať ašpirantov na postup sa stretáva v lotyšskom Koceni. Boj o postup do Singapuru prebieha aj v ázijsko-oceánskej kvalifikácii, odkiaľ hostiteľky doplní jedno ďalšie družstvo. Postúpi aj lepší z februárového súboja medzi Kanadou a USA.

Nominácia Slovenska na kvalifikáciu MS 2023 žien vo florbale:
Brankárky: Radka Mládenková (ŠK Harvard Partizánske), Adriana Michalisková (MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto)
Hráčky v poli: Katarína Klapitová (Piranha Chur/Švajč.), Alžbeta Ďuríková (FBC Kalmarsund/Švéd.), Kristína Hudáková (FBC Ostrava/ČR), Paulína Hudáková (FBC Ostrava/ČR), Laura Chúpeková (FBC Ostrava/ČR), Linda Pudišová (FBC Ostrava/ČR), Dominique Schnetzerová (Red Ants Winterthur/Švajč.), Michaela Šponiarová (1. SC Vítkovice/ČR), Kristína Belicová (Florbal Chodov/ČR), Alica Brodňanová (Florbal Chodov/ČR), Miriam Buková (FBK Kométa Spišská Nová Ves), Lenka Červená (ŠK Harvard Partizánske), Tamara Dobošová (ŠK Harvard Partizánske), Alexandra Faktorová (MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto), Klára Grossová (FBK Kométa Spišská Nová Ves), Daniela Hrabovská (FBK Kométa Spišská Nová Ves), Barbora Kocúrová (FBK Kométa Spišská Nová Ves), Lenka Lenčešová (ŠK 98 Pruské)
Náhradníčky: Pavlína Farulová (ŠK 98 Pruské), Anna Bajtošová (FBK Kométa Spišská Nová Ves), Nikol Drábeková (ŠK 98 Pruské), Zuzana Mrázová (NTS FK–ZŠ Nemšová), Denisa Papierniková (NTS FK–ZŠ Nemšová), Sophia Sabolová (FBK Kométa Spišská Nová Ves), Veronika Tvrdá (MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto), Michaela Žikavská (ŠK 98 Pruské)