Program
Florbal - 05.01.2023 14:01

Začína sa nová nadstavba ženskej florbalovej extraligy

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Hyundai Extraliga 2022/23 bude mať iný formát oproti predošlej sezóne. Systém so základnou časťou, nadstavbou a následným play-off síce bol naplánovaný už pre predošlý ročník, avšak pre covidové okolnosti sa od neho upustilo a po 14 kolách sa šlo priamo do vyraďovacej fázy. Teraz sa pokračuje šesťkolovou nadstavbou, v ktorej sa skonfrontujú tabuľkovo blízki a papierovo vyrovnanejší súperi. Osmička družstiev sa totiž rozdelila na dve štvorčlenné partie. Kým top štvorka má play-off isté, bojovať bude o čo najlepšiu východiskovú pozíciu. Lepší dvaja idú priamo do semifinále, tretí a štvrtý sa stretnú vo štvrťfinálovom predkole s vyzývateľmi z nižších miest. V dolnej skupine sú miestenky do play-off len dve. Siedmemu tímu sa sezóna končí, ôsmy ide do baráže proti najlepšiemu prvoligistovi.

Rozdelenie ligy na dve štvorčlenné skupiny malo oveľa väčší význam minulý rok. To boli adeptky na semifinále jasne vykryštalizované od úvodných kôl, kým dolná polovica poradia mohla len prekvapiť. Po konci FBK Tvrdošín sa však do ligy teraz dostal Harvard Partizánske, ktorý je viac ako len ambicióznym nováčikom. Dvakrát vyhral na Kysuckým Novým Mestom, raz zdolal Nemšovú a bod ukoristil aj proti Spišskej Novej Vsi. To mu pomohlo usadiť sa na výbornom treťom mieste. V elitnej barážovej spoločnosti ho dopĺňa ŠK 98 Pruské, Kométa Spišská Nová Ves a NTS Nemšová. Pruštianky zo štrnástich kôl vyhrali dvanásť a do nadstavby idú z prvého miesta. Majú jednobodový náskok pred Spišskonovovešťankami, ktoré ich síce dvakrát zdolali, no body postrácali inde. Partizánske zaostáva za lídrom o osem bodov, obhajkyne titulu z Nemšovej o deväť.

Pomyselný "čierny Peter" ostal v rukách Kysuckému Novému Mestu. To sa bude od januára do marca pasovať so súperkami z dolnej polovice tabuľky. V základnej časti síce stratili bod na bratislavskom Hurikáne a mimoriadne dominantný nebol ani druhý vzájomný zápas s Nitrou a Sabinovom. Tabuľková situácia je však taká, že že najbližší nadstavbový prenasledovateľ naň stráca 13 bodov, pričom v celej nadstavbe ich je v hre osemnásť. Priebežne šiesty je VŠK PdF UK Hurikán, ktorý od úvodu sezóny zvádza tuhý boj so Sláviou Nitra. Zápasová bilancia je síce vyrovnaná, no florbalistky z hlavného mesta majú o dva body viac. FBC Predator Sabinov zatiaľ cieteľne zaostáva. Ukoristiť dokázal jediný bodík a lichotivý nie je ani rozdiel skóre -111. Suverén druhej najvyššej súťaže Capitol Floorball Club tak už začína na Šarišanky pozerať ako na pravdepodobného barážového súpera, hoci dva vzájomné zápasy každej dvojice môžu kartami ešte zamiešať.

Internetové streamy z Hyundai Extraligy sledujte live na našej internetovej platforme. Vybrané zápasy ponúkame v live vysielaní Joj Šport.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora