Program
Florbal - 14.11.2022 08:51

Slováci so siedmym miestom, majstrom sveta opäť Švédsko

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Šestnásť reprezentačných mužstiev má za sebou svetový šampionát 2022 vo švajčiarskom Zürichu a Winterthure. Pre Slovensko skončil zopakovaním historicky najlepšieho umiestnenia, ktorým je siedme miesto. To obsadili už vlani v Helsinkách a obhájili ho. Stopercentná spokojnosť pritom nepanuje. Naši si verili na zdokumentovanie progresu a výrazné vylepšenie svojho doterajšieho postavenia, ktoré nám len minulý rok umožnilo posun do elitnej svetovej osmičky a turnaj sme tak premiérovo štartovali v kvalitnejšie obsadenej základnej skupine. Ambíciou tak bolo piate miesto. Šancu naň sme stratili v predposledný deň šampionátu, kedy nás zdolalo Lotyšsko.

Po treťom mieste v základnej skupine Slovensko rozstrieľalo v osemfinále Poliakov 9:1, no následne podľahlo Českej republike 4:9 o posunulo sa do pavúka o konečné 5. až 8. miesto. Tam sme hneď na úvod narazili na neobľúbeného súpera z Lotyšska, s ktorým sme prehrali 5:8 a zahrali sme si "len" o obhájenie historicky najlepšieho umiestnenia. To sa vydarilo. Proti Nórsku, v druhom vzájomnom zápase na týchto majstrovstvách sveta, sme mali viditeľne viac fyzických síl ako skúsený tím súpera, ťahaný tridsiatnikmi. Nadobudnutý štvorgólový náskok z prvej tretiny sme nestratili a tešili sme sa z víťazstva 10:5.

"Fyzicky sme na tom boli oveľa lepšie ako Nóri. Zápas sme si tak mohli pokaziť len sami, je z toho však víťazstvo. Pre náš mladý tím je cenné, že dvakrát zdolal Nórov, ktorí majú hráčov zo švédskej ligy. Zvlášť by som vyzdvihol výkon brankára Šimona Melegu, nie je v pozícii brankárskej jednotky, no nedovolil súperom, aby sa k nám priblížili. Jadro tímu má na lepšie umiestnenie, no pokiaľ chce slovenský florbal pravidelne hrať štvrťfinále, potrebuje viac komplexných hráčov," zhodnotil tréner Radomír Mrázek. Predtým bol veľmi kritický ku množstvu individuálnych chýb a zlých rozhodnutí našich hráčov v zápasoch s Fínskom, Lotyšskom či Českom.

Titul majstra sveta vo florbale jubilejný desiaty raz berie tím Švédska. Tri korunky na doterajších štrnástich šampionátoch ani raz nechýbali vo finále. Zároveň obhájili titul z roku 2021. Predtým sa dvakrát po sebe tešili Fíni. Tradičný finálový súper im tentoraz chýbal. Severskí giganti totiž na seba narazili už v semifinále a posledný zápas šampionátu si zahralo Česko. Mimoriadne perspektívny tím s mnohými juniorskými majstrami sveta z ostatných dvoch šampionátov v semifinále vyhral nad Švajčiarskom, no Švédsko už bolo nad jeho sily. Žlto-modrí vyhrali 9:3 a šlo tak o najjednoznačnejšie finále od roku 1998. Šesťgólový rozdiel sa pritom zrodil už pred desiatimi rokmi, kedy Švédsku patrila prestrelka s Fínskom pomerom 11:5. Fíni berú bronz po víťazstve nad Švajčiarmi 5:3.

"Top osmička" sa pre Majstrovstvá sveta 2024 v Malmö nemení. Všetci jej členovia totiž dokázali postúpiť do štvrťfinále a Estónsko, Dánsko aj Poľsko obhájilo svoje umiestnenie na deviatom až jedenástom mieste. Posuny v renkingu by sa predsa po turnaji vo Švajčiarsku diať mali. Česká republika sa dostane na druhé miesto aktuálneho svetového poradia, keďže na ostatných dvoch šampionátoch pozbierala identické umiestnenia ako Fínsko (druhé a tretie miesto), no vyššia obsadená pozícia je v jej prípade aktuálnejšia. Posúva sa aj Slovensko, a to o dve miesta pred Nórov a Nemcov. Severania sa zosunú, keďže po šiestom mieste z Helsínk obsadili až ôsme. V prospech Slovákov pri dvoch siedmich miestach rovnako hovorí lepšie aktuálne umiestnenie. Nemecko by paradoxne malo ísť pod nás napriek tomu, že turnaj v Zürichu a Winterthure zvládlo lepšie. Priemer ostatných dvoch umiestnení 6. a 9. je totiž horší ako "sedmička" na konte Slovenska.