Program
Florbal - 04.11.2022 11:57

Všetko podstatné pred florbalovými majstrovstvami sveta

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Florbalová fanúšikovská komunita sa teší na 14. svetový šampionát mužov. Jeho dejiskom budú švajčiarske mestá Zürich a Winterthur, pričom v prvom menovanom je k dispozícii 12-tisícový hokejový stánok tímu ZSC Lions, v druhom sa bude hrať v domovskom stánku miestnych hádzanárov aj florbalistov. Pôvodne sa počítalo ako s hostiteľským mestom s Bernom, no ten organizátorsky nahradilo šieste najväčšie mesto krajiny, vzdialené od Zürichu približne 25 kilometrov. Pre Švajčiarsko pôjde o návrat do role hostiteľa mužských majstrovstiev po desiatich rokoch, hoci medzitým hostili po jednom šampionáte junioriek aj žien. Špecifický turnaj to bude aj pre Slovensko, ktoré sa svetovým poradím prepracovali do elitnej osmičky a nebude tak začínať vo výkonnostne slabšej základnej skupiny, po ktorej tradične útočilo na vyššie pozície. Naopak, svoju pozíciu bude hájiť proti nájazdníkom z C a D-skupiny.

Majstrovstvá sveta trvajú deväť dní, počas ktorých pravdepodobne náš tím odohrá až sedem zápasov. Zúčastňuje sa šestnásť tímov, ktoré sú rozdelené do štyroch základných skupín. "Áčko" a "Béčko" zahŕňajú najlepších osem tímov sveta, zvyšné dve sú úspešní kvalifikanti z nižších pozícií. Florbalový renking tradične pozostáva z dvoch najaktuálnejších šampionátových umiestnení daného tímu. V našom prípade ide o 9. miesto z Prahy a 7. z Helsínk. Slovensko sa na turnaji tohto formátu predvedie jubilejný desiaty raz. Premiéru si odkrútilo v roku 2004 vo vtedajšej výkonnostnej C-divízii. Historicky najlepším umiestnením je siedme miesto zo spomenutých MS 2021.

Celému priebehu florbalových MS 2022 mužov sa budeme venovať v priamych prenosoch Joj Šport

Mužský šampionát sa netradične hrá dva roky po sebe. Vo florbalovom prostredí je zaužívané, že nepárne roky patrili ženským turnajom a párne mužským, avšak covid postupnosť narušil a na konci kalendárneho roka 2021 boli v akcii netradične muži aj ženy. Pre nášho trénera Radomíra Mrázka šlo o prvé majstrovstvá sveta v pozícii reprezentačného kouča. 44-ročný Čech kormidlo prevzal po Petrovi Koutnom. Od nástupu do funkcie dlhoročný vítkovický tréner avizoval zvýšené ambície a tento rok dokonca skloňuje aj slovo medaila. Prioritou Slovenska pritom je udržanie pozície v top osmičke svetového renkingu a cieľom je minimálne umiestnenie sa za top štvorkou, ktorá je nateraz zvyšku prenasledovateľov výrazne vzdialená. Splnenou ambíciou by tak bolo piate miesto, teda posun pred Nórsko či Lotyšsko. Susedov respektíve konkurentov vo svetovom rebríčku sme schopní porážať. Nórov sme v kvalifikácii predošlých MS pokorili 5:1, Nemcov sme zdolali v najaktuálnejších piatich vzájomných zápasoch. Problémom sú Lotyši, proti ktorým sa dlhodobo na veľkých turnajoch trápime. O lepšie umiestnenie nás pripravili na predchádzajúcich majstrovstvách sveta a podľahli sme im aj v príprave na Zürich a Winterthur.

Slovenské sebavedomie výrazne posilnil májový kvalifikačný turnaj v Taliansku. Okrem potvrdenia úlohy favorita proti Pobrežiu Slonoviny, Rakúsku a Nemecku dokázal náš tím vyhrať nad Českou republikou 5:4. Šlo o historicky prvé víťazstvo nad mužstvom "veľkej štvorky", no s odstupom času ho naši reprezentanti nepreceňujú a hovoria o veľkom, no nateraz jednorazovom úspechu. Práve skalp podobného tímu by mohol priniesť historický úspech pre náš tím aj na MS. V základnej skupine hrá proti Nórsku, Fínsku a domácemu Švajčiarsku. Prví dvaja zo skupiny postupujú do štvrťfinále. Tretí a štvrtý celok hrá „prelínacie“ osemfinále s najlepšou dvojicou kvalitatívne nižšej skupiny. Majstra sveta spoznáme v nedeľu 13. novembra. Pokiaľ ide o finále, tam majú svoje miesta priam zakorenené Švédi a Fíni, ktorí zohrali posledný zápas šampionátu osemkrát po sebe. Česko a Švajčiarsko ich takmer spravidla dopĺňa v boji o bronz. Obhajcom titulu je Švédsko, keď minulý rok pokorilo v helsinskom finále domácich 6:4. Celkovo šlo už o deviaty titul pre žlto-modrých. Na konte majú trinásť medailí, teda rovnako ako Fíni, na stupni víťazov nechýbali ani raz.

Naša nominácia na majstrovstvá sveta zahŕňa dvadsaťdva mien s piatimi nováčikmi. V pozícii náhradníkov cestoval brankár Šimon Melega a zadák Patrik Bachan. Z ostatných nominovaných si šampionátovú premiéru odkrúti Vladimír Bačinský, Jakub Košarišťan a Samuel Kelemen. Slovenskú extraligu reprezentuje šesť hráčov, vrátane brankárskej opory Jakuba Klobučníka, účastníka štyroch šampionátov Martina Kuboviča a lídra individuálnych štatistík Tomáša Kvasnicu. Dopĺňa ich žilinské trio Ladislav Mirt, Michal Miške a Richard Cvacho. Po ukončení kariéry Lukáša Řezaninu je najskúsenejším hráčom tímu Ladislav Gál. Medzi opory sa radia aj legionári Michal Dudovič, Lukáš Ujhelyi či Michal Pažák. Posledný menovaný je zároveň nositeľom kapitánskej pásky.

Program slovenských florbalistov v základnej skupine na MS 2022:
sobota 5. novembra o 15:00: Fínsko – SLOVENSKO
nedeľa 6. novembra o 17:00: SLOVENSKO – Nórsko
utorok 8. novembra o 20:00: SLOVENSKO – Švajčiarsko

Nominácia národného florbalového mužstva Slovenska na MS 2022:
Brankári: Jakub Klobučník (1. FBC Trenčín), Adam Kohút (Panthers Otrokovice/ČR)
Obrancovia: Šimon Hatala (Vítkovice/ČR), Jakub Košarišťan (FBC Ostrava/ČR), Kristián Kozák (Sparta Praha/ČR), Ladislav Mirt (Grasshoppers Žilina), Michal Miške (Grasshoppers Žilina), Michal Pažák (Vítkovice/ČR), Samuel Virga (Bohemians Praha/ČR)
Útočníci: Vladimír Bačinský (Black Angels Praha/ČR), Michal Dudovič (SV Wiler- Ersigen/Švajč.), Matúš Gajdoš (Bohemians Praha/ČR), Ronald Gašparík (Panthers Otrokovice/ČR), Ladislav Gál (FBC Ostrava/ČR), Richard Cvacho (Grasshoppers Žilina), Samuel Kelemen (Panthers Otrokovice/ČR), Martin Kubovič (1. FBC Trenčín), Tomáš Kvasnica (1. FBC Trenčín), Peter Nehila (Panthers Otrokovice/ČR), Lukáš Ujhelyi (UHC Aligator Mallans/Švajč.)
Cestujúci náhradníci: brankár Šimon Melega (Bohemians Praha/ČR), obranca Patrik Bachan (ŠK Lido Prírodovedec)
Realizačný tím
Hlavný tréner: Radomír Mrázek, asistenti trénera: Karel Ševčík a Ján Purc

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora