Program
Florbal - 26.10.2022 18:51

Premiérovo v elitnej osmičke. Florbalistom sa blížia MS

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenský národný florbalový tím sa pripravuje na svoj desiaty svetový šampionát, ktorý sa od 5. do 13. novembra odohrá vo Švajčiarsku. Slováci sa minulý rok štvrtý raz po sebe prebili do štvrťfinále, čo ich postavenie vo svetovom renkingu vylepšilo na 8. miesto. To je s vyhliadkami na majstrovstvá sveta veľmi dôležitá hranica, keďže šestnásť účastníkov je rozdelených do štyroch kvalitatívne nerovnocenných skupín. Partia v skupine A a B má istotu účasti vo vyraďovacích bojoch a dbá o čo najlepšiu východiskovú pozíciu. Zo zvyšných dvoch skupín ich vyzvú dvaja najlepší, ktorí chcú svoje postavenie vylepšiť na ich úkor.

Kým Slovensko predchádzajúce šampionáty otváralo v tréningovom tempe a výhrami 15:1 nad Japonskom, 15:2 nad Thajskom či 18:2 nad Singapurom, tento rok prídu dôležité a náročné zápasy od prvého hracieho dňa. Prvým súperom zverencov Radomíra Mrázka sú Fíni, ku ktorým sa postupne pridajú Nóri a Švajčiari. V závislosti od umiestnenia môže náš tím postúpiť priamo do štvrťfinálovej fázy alebo sa cez osemfinále pobije s vyzývateľom z kvalitatívne slabšej skupiny. Súčasťou našej zostavy sú štyria florbalisti z domácej ligy a ďalší štyria, ktorí sa z domácej ligy len počas leta presúvali do zahraničia.

Šampionátový debut si odbije Vladimír Bačinský, Samuel Kelemen a Jakub Košarišťan, kým pre Ladislava Gála pôjde už o siedme majstrovstvá sveta, pre Michala Dudoviča a Lukáša Ujhelyiho štvrté. "Oproti predchádzajúcemu šampionátu nastalo v tíme pár zmien. Reprezentačnú kariéru ukončil Lukáš Řezanina, do hlavnej nominácie sa nezmestil Martin Kubovič. Ten je však medzi náhradníkmi a z nich môžeme na MS zobrať ešte jedného hráča do poľa. Zároveň opäť aplikujeme osvedčenú nomináciu tretieho brankára, ktorým bude Šimon Melega," povedal Radomír Mrázek prostredníctvom mediálneho komuniké.

"Kostra mužstva zostala zachovaná a podporená výborným tímovým duchom. Chcem vyzdvihnúť výbornú spoločnú vlnu smerom k vrcholu roka, na ktorom môžeme ukázať, že patríme vyššie a bližšie k prvej svetovej štvorke," hovorí náš tréner. Verí, že doterajšie najlepšie šampionátové umiestnenie bude vylepšené minimálne o dve pozície, hoci v pozitívnom zmysle slova dráždi aj vidina semifinálovej účasti. V kvalifikácii si totiž Slovensko poradilo historicky prvý raz s Českom a na turnaji Six Nations Floorball Challenge v Nemecku si dokázalo, že spomedzi "tímov druhej vlny" patrí medzi špičku.

Program Slovenska v základnej skupine MS 2022:
sobota 5. novembra o 15:00: Fínsko – Slovensko
nedeľa 6. novembra o 17:00: Slovensko – Nórsko
utorok 8. novembra o 20:00: Slovensko – Švajčiarsko

Nominácia Slovenska na MS 2022:
Brankári: Jakub Klobučník (ŠK 1. FBC Florbal Trenčín), Adam Kohút (Panthers Otrokovice/ČR)
Obrancovia: Šimon Hatala (1. SC Tempish Vítkovice/ČR), Jakub Košarišťan (FBC Ostrava/ČR), Kristián Kozák (Sparta Praha/ČR), Ladislav Mirt (FBC Grasshoppers AC Uniza Žilina), Michal Miške (FBC Grasshoppers AC Uniza Žilina), Michal Pažák (1. SC Tempish Vítkovice/ČR), Samuel Virga (FBŠ Bohemians Praha/ČR)
Útočníci: Vladimír Bačinský (Black Angels Praha/ČR), Michal Dudovič (SV Wiler-Ersigen/Švajč.), Matúš Gajdoš (FBŠ Bohemians Praha/ČR), Ronald Gašparík (Panthers Otrokovice/ČR), Ladislav Gál (FBC Ostrava/ČR), Jakub Grich (Panthers Otrokovice/ČR), Martin Grlický (Panthers Otrokovice/ČR), Samuel Kelemen (Panthers Otrokovice/ČR), Tomáš Kvasnica (ŠK 1. FBC Florbal Trenčín), Peter Nehila (Panthers Otrokovice/ČR), Lukáš Ujhelyi (UHC Aligator Mallans/Švajč.)