Program
Florbal - 02.10.2022 18:51

Naše mužstvo berie striebro zo Six Nations Floorball Challange

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Mužskej florbalovej reprezentácii Slovenska vrcholí príprava na svetový šampionát, ktorý začína 5. novembra vo švajčiarskych mestách Zürich a Winterthur. Tradičnou generálkou naň je Six Nations Floorball Challange, ktorého tohtoročným dejiskom bol nemecký Weissenfels. Náš tím patril v konkurencii tímov na 5. až 10. mieste svetového renkingu medzi top favoritov na turnajový triumf, no uspokojiť sa musel s druhou priečkou. O tej rozhodlo hneď prvé vystúpenie v burgenlandskom regióne. Zvyšok nabitého programu s piatimi zápasmi počas troch dní (s upraveným hracím časom na 3x15 minút) už nášmu tímu vyšiel na výbornú, dotiahol ho štyrmi výhrami s celkovým súčtom skóre 27:8.

Tak trochu sa očakávalo, že Slováci a Lotyši budú schopní zdolať Nórov, Dánov, Nemcov aj Poliakov. Trochu nezvyčajne bolo ich "predčasné finále" naplánované hneď na úvodný hrací deň a úspešnejší bol tím z Pobaltia. Výsledok 1:4 znamenal, že Lotyšsko je naďalej našim prekliatym súperom a hoci ide o takmer susedov vo svetovom poradí, má výrazne lepšiu zápasovú bilanciu. Pokazilo naše umiestnenie na majstrovstvách sveta 2021 aj 2018 a vyhralo aj tohtoročný Six Nations Challange. Nič na tom nezmenila ani prehra s domácimi Nemcami, keďže ich lepší vzájomný zápas usadil pred našim tímom.

V deň prehry s Lotyšskom naši florbalisti zdolali Nórov 5:4, pokračovali víťazstvom nad Dánskom 4:2, nad Nemeckom 8:2 a bodkou bol vysoký triumf nad Poliakmi 10:0. Najmä zápas s Nórskom mohol čo-to napovedať pred majstrovstvami sveta, kde sa s týmto súperom stretneme v základnej skupine A. Náš tím v 19. minúte prehrával už 0:3, no potom zavelil k obratu a päť minút pred koncom mal už dvojgólový náskok. Pozitívom bolo aj presvedčivé víťazstvo nad Nemeckom, ktoré je súčasťou elitnej osmičky a figuruje vo výkonnostne kvalitnejšej základnej skupine. Individuálne dal o sebe najvýraznejšie vedieť Tomáš Kvasnica s bilanciou 3+4 a Michal Dudovič s Lukášom Ujhelyim, ktorým v štatistikách svietilo 5+1. V našom bránkovisku sa prestriedal Jakub Klobučník so Šimonom Melegom.

Počas októbrovej reprezentačnej prestávky bolo v akcii aj naše ženské družstvo a reprezentácia hráčov do 19 rokov. Ženy si v poľskom Nowom Targu zahrali prípravný dvojzápas s domácimi Poľkami, ktorým podľahli v zápase o definitívne umiestnenie na šampionáte v Uppsale. Tentoraz obe konfrontácie patrili Slovenkám a tešili sa z víťazstiev 8:1 a 8:5. V prvom prípade Poľsko otváralo skóre, no následne osemkrát inkasovalo. V odvete sa domáce dokonca trikrát ujali vedenia o dva góly, no po päťdesiatich minútach sa opäť o slovo prihlásili naše strelkyne ako Paulína Hudáková, Laura Chúpeková či Lenka Červená, ktoré zariadili obrat. V rovnakom meste sa so severnými susedmi stretli aj naši juniori a vyhrali 17:1 a 7:3. Divoké nádielky v dvojzápase otvorili reprezentačné strelecké konto viacerým našim hráčom a najviac to padalo Máriovi Ozimému, Gabrielovi Kraľovičovi a Markovi Šimovi, ktorí sieť napli po trikrát.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora