Program
Florbal - 05.09.2022 15:51

Tretí raz piate. Juniorky zopakovali historicky najlepšiu pozíciu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Facebook

S vyrovnaným historickým maximom, hoci stále bez vytúženej medaily sa vracajú slovenské florbalistky do 19 rokov zo svetového šampionátu. Do poľských Katovíc cestovali vo viere, že by mohli prvý raz v histórii preniknúť do semifinále a v ňom zabojovať o cenný kov. Pri relatívne zjednodušenom turnajovom formáte k tomu potrebovali zvládnuť hneď úvodný skupinový zápas proti Českej republike a pozíciu na prvom alebo druhom mieste následne potvrdiť proti Nórkam. Výsledok duelu s vysoko favorizovanými Švédkami by bol už nepodstatný, avšak federálne derby na úvod nevyšlo. Napriek tomu však platí, že výbornú piatu pozíciu mladé Slovenky obsadili len tretí raz. Predtým to vyšlo v rokoch 2010 a 2014.

Šampionátu sa zúčastnilo šestnásť krajín, ktoré boli rozdelené do štyroch nerovnocenných základných skupín. Cieľom tímov z A a B-skupiny je udržanie svojich pozícií v top osmičke, najlepšie zo zvyšných družstiev majú šancu preniknúť na ich úkor nahor. Slovenské ambície boli komunikované ako umiestnenie do šiesteho miesta s medailovými vyhliadkami. Českej republike na úvod turnaja po otvorenom a rýchlom zápase podľahli 6:8 a stretnutie stálo zverenkyne Dušana Ďuríčka priveľa síl. Na druhý deň iba remizovali s Nórskom 5:5 a nasledovala prehra so Švédskom 2:11. Po nej sa naše dievčatá dostali do boja o piate miesto s Poľskom a vyhrali 5:4.

"V prvom rade sme radi, že v poslednom zápase nám to konečne naplno vyšlo. Proti súperkám hnaným domácim prostredím to bolo veľmi ťažké. Poľky nás tlačili až do úplného záveru a teší ma, že dievčatá udržali víťazstvo. Sen o najlepšej štvorke pretrváva, ale myslím si, že so šampionátom môžeme byť spokojní," zhrnul pre médiá kouč Dušan Ďuríček. Jeho český asistent Michal Jedlička hovoril najmä o kondičných nedostatkoch, ktoré spomínal už pred majstrovstvami sveta. Šampionát sa totiž hral netradične v letnom období, kedy hráčky nie sú v optimálnej forme. Líderkou slovenských individuálnych štatistík bola Denisa Papierniková so siedmimi strelenými gólmi. Laura Chúpeková sa prezentovala bilanciou 2+4, Lenka Červená dala tri góly a dvakrát asistovala.

Majsterkami sveta do devätnásť rokov sú pre rok 2022 Švédky. Do víťazného konca dotiahli všetkých päť svojich zápasov, pričom dvakrát sa prezentovali dvojciferným nástrelom. Vo finále sa i tak poriadne potrápili. České florbalistky síce v prvej tretine prehrávali už o tri góly, no zmobilizovali sily a statočne hrýzli. Dianie dostali až do samostatných nájazdov, no tie patrili severankám. Bronz cestuje do Fínska po výhre 8:3 nad Švajčiarskom. Helvétky pritom v skupinovom zápase tohto súpera dokázali poraziť. Za zmienku stojí aj Maďarka Nora Lelovicsová, ktorá bola s bilanciou 23+6 suverénne najproduktívnejšou hráčkou aj najlepšou strelkyňou turnaja. Pomohol jej však fakt, že Maďarsko hralo v kvalitatívne slabšej skupine. V bojoch o posun nahor podľahlo Nórsku aj Nemecku.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora