Program
Florbal - 31.08.2022 09:58

Štartujú florbalové MS junioriek. Cieľom je prepísať históriu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Náš národný florbalový tím žien do 19 rokov sa chystá na svetový šampionát 2022 v poľských Katoviciach. Pôjde o okrúhle desiate majstrovstvá sveta tejto vekovej kategórie, pričom naše dievčatá premiérovo štartovali v roku 2006 v Nemecku. Ich maximom je konečné piate miesto (dosiahnuté v rokoch 2010 a 2014) a teraz by chceli ísť ešte ďalej. V tíme sú viaceré hráčky, ktoré sa v minulosti predviedli nielen na MS devätnásťročných, ale aj medzi ženami. Partia so silnou a rozdielovou elitnou formáciou by chcela preniknúť do semifinále a v ňom už nemôže byť ambícia iná, ako zisk cenného kovu.

Turnaj sa hrá od 31. augusta do 4. septembra a Slovenky si postupne zahrajú s Českou republikou, Nórskom a Švédskom. Pokiaľ sa v tabuľke základnej skupiny umiestnia na prvom alebo druhom mieste, automaticky postupujú do semifinále. V prípade tretej pozície hrajú o konečné piate miesto, prehry by ich odsunuli do bojov o konečné umiestnenie medzi siedmym až desiatym miestom. Majstrovstvá sveta hrá šestnásť krajín, no rozložené sú do nerovnocenných skupín. Elitná osmička sa konfrontuje spolu už v úvode programu, dolná osmička bojuje o vylepšenie svojich pozícií pre budúci turnaj.

História juniorských svetových šampionátov si pamätá medaily len v rukách Švédska, Fínska, Švajčiarska a Česka. Prípadný prienik Sloveniek do tohto zoznamu by bol teda prepísaním histórie. Hlavným koučom bude premiérovo na vrcholnom podujatí Dušan Ďuríček, ktorého pravou rukou je Michal Jedlička. Český asistent zároveň pôsobí ako hlavný kouč ženského A-tímu. Súčasťou zostavy je aj najužitočnejšia hráčka uplynulej sezóny Hyundai Extraligy Laura Chúpeková, mladučká Lenka Červená, ktorá si minulý rok zahrala na ženskom šampionáte už vo svojich pätnástich rokoch, opora majstra Slovenska z Nemšovej Denisa Papierniková a samozrejme najmladšia slovenská legionárka Linda Pudišová, ktorá na rukáve ponesie kapitánsku pásku.

Skupinový program reprezentácie junioriek na MS 2022:
streda 31. augusta: Česko – Slovensko (16:00)
štvrtok 1. septembra: Nórsko – Slovensko (10:00)
piatok 2. septembra: Slovensko – Švédsko (10:00)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora