Program
Florbal - 18.06.2022 20:16

Hviezdami ankety Florbalové osobnosti Šponiarová, Dudovič, Chúpeková a Kvasnica

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Florbal si počkal na slávnostné uzatvorenie sezóny 2021/22 dva mesiace. Presne toľko uplynulo od posledného extraligového zápasu a po ňom vznikol priestor na vyhlásenie najlepších individualít v jednotlivých kategóriách. Dve najprestížnejšie hlasujúci prisúdili Michaele Šponiarovej a Michalovi Dudovičovi, ktorí získali titul florbalista roka respektíve florbalistka roka. Pre Dudoviča, legionára zo švajčiarskeho Wileru-Ersingen, to bolo obhájenie prvenstva, zatiaľ čo Šponiarová ako víťazka ankety vymenila spoluhráčku z českých Vítkovíc Denisu Ferenčíkovú. Veľkej pozornosti sa dostalo aj Laure Chúpekovej a Tomášovi Kvasnicovi. Zhodne 19-ročné talenty ovládli individuálne štatistiky v mužskej a ženskej extralige a zároveň dostali do rúk cenu pre najlepších juniorov.

Víťazov ankety v jednotlivých kategóriách vyberali členovia prezídia a odborných komisií Slovenského zväzu florbalu. "V prvom rade ďakujem všetkým, ktorí za mňa hlasovali, a rodine za podporu a pomoc. Ocenenie som neočakávala – na Slovensku je totiž veľa šikovných hráčok, ktoré by si ho zaslúžili tiež. Vnímam to ako odmenu za moju prácu v predchádzajúcej sezóne a zároveň je to výzva pokračovať v snažení," ambiciózne hlási Michaela Šponiarová. Účastníčka šiestich seniorských svetových šampionátov odohrala minulý rok ako prvá Slovenka v slávnej švédskej SSL za Täby FC. Od leta už bude zarezávať v staronových vítkovických farbách. "Je to pre mňa obrovská česť, ale aj motivácia naďalej na sebe tvrdo pracovať. So slovenskou reprezentáciou máme do budúcnosti veľké plány a pevne verím, že mojimi výkonmi budem tímu ešte roky pomáhať," povedal v poďakovaní Michal Dudovič, hľadiac na novembrové majstrovstvá sveta, kde Slovensko plánuje historický posun svetovým renkingom.

Najlepších slovenských brankárov máme v domácej lige. V tejto kategórii si cenu prebrala Radka Mládenková z farieb Kysuckého Nového Mesta a Jakub Klobučník, gólman majstrovského 1. FBC Trenčín. Podobne aj najlepších trénerov tohto roka kompetentní vybrali z domácej klubovej scény. Tomáš Škarupa sa podpísal pod historicky prvý postup ŠK Lido Prírodovedec do semifinále extraligy, zatiaľ čo Vladimír Gábor vrátil na nohy ŠK 98 Pruské a namiesto očakávanej najhoršej sezóny v klubovej histórii sa pod Bielymi Karpatami oslavovalo striebro. Individuálnym štatistikám mužskej ligy kraľoval spomenutý Tomáš Kvasnica, ktorý bol najlepším strelcom, najlepšie asistujúcim mužom a celkom logicky aj lídrom produktivity. V ženskej časti Lauru Chúpekovú, najlepšiu strelkyňu a najproduktívnejšiu hráčku, doplnila najlepšie asistujúca nitrianska kapitánka Romana Janegová.

Prvý florbalový galavečer tohto druhu sa konal v Kysuckom Novom Meste a ďakovalo sa aj ústredným bývalým a súčasným oporám reprezentácie. Denisa Ferenčíková ohlásila po majstrovstvách sveta vo Švédsku koniec svojho pôsobenia v najcennejšom drese a rovnako sa rozhodol po šampionáte vo Fínsku aj Lukáš Řezanina. Obaja boli dlho nositeľmi kapitánskej pásky, pričom Ferenčíková odohrala 114 reprezentačných duelov, Řezanina 104. Métu sto štartov v najcennejšom drese (v súčte juniorských aj seniorských) pokorila vo Švédsku aj súčasná kapitánka Katarína Klapitová a ocenený bol aj nový kapitán mužského tímu Michal Pažák, na ktorého si budeme od novej sezóny zvykať vo farbách Vítkovíc, ktoré sú populárnou slovenskou destináciou a práve tam sa stal klubovou ikonou aj Řezanina.

Večerom sprevádzala moderátorka Michaela Kicková, umeleckú vložku zabezpečil spevák Robo Papp, klavirista Ondrej Gáll a dievčenský spevácky zbor zo Základnej umeleckej školy v Kysuckom Novom Meste pod vedením Stanislavy Piontekovej. SZFB hodlá v tradícii podobných eventov pokračovať, čo deklaroval aj konkrétnym dátumom. Najbližšie sa bude oceneným individualitám tlieskať 17. júna 2023 v Dubnici nad Váhom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora