Program
Florbal - 08.06.2022 14:04

Slovenskí florbalisti poznajú žreb. Prvý raz sú v elitnej osmičke

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Prvý raz v histórii vstupuje naša mužská florbalová do svetového šampionátu ako člen elitnej osmičky svetového rankingu. To na majstrovstvách sveta robí veľký rozdiel, nakoľko zverenci Radomíra Mrázka v novembri vo Švajčiarsku nebudú súčasťou kvalitatívne slabšej základnej skupiny, cez ktorú sa potom v osemfinále a štvrťfinále snažia prepracovať nahor. Zaradení sú do jednej z dvoch kvalitnejších základných skupín, z ktorej prvé dve mužstvá postupujú priamo do štvrťfinálovej časti, zatiaľ čo tretí a štvrtý celok musí cez osemfinále hájiť svoju pozíciu a odrážať "nájazdníkov" z dolnej osmičky. Stredajší žreb rozhodol o tom, aké zloženie budú mať základné skupiny.

Slováci sa stretnú s Fínmi, Švajčiarmi a Nórmi. Prví dvaja figurovali v žrebe v najsilnejšom výkonnostnom koši a v aktuálnom svetovom poradí im patrí 2. respektíve 4. miesto. Severenia nás na minulom svetovom šampionáte zdolali presvedčivo 5:1, zatiaľ čo s Helvétmi naše mužstvo v najaktuálnejšom vzájomnom zápase zohralo výborný zápas a podľahlo im na turnaji v Poľsku 4:5. Odvtedy sa slovenské sebavedomie ešte zvýšilo výhrou v kvalifikácii MS nad Čechmi, ktorí sú so Švajčiarskom kvalitatívne porovnateľným súperom. Aj nórsky tím sa vo svetovom rankingu nachádza vyššie ako Slováci, presnejšie o dve pozície. Najaktuálnejší vzájomný zápas je dva roky starý a úspešnejší bol tím Radomíra Mrázka rozdielom štyroch gólov.

Kvalitatívne rovnocenná B-skupina pozostáva zo Švédska, Česka, Lotyšska a Nemecka. Na Majstrovstvách sveta 2022 v Zürichu a Winterthure si zahrá celkom šestnásť kvalifikovaných tímov, z toho jedenásť európskych. Mimo starého kontinentu pôsobí len Kanada, ktorá v apríli zabezpečila svoju účasť výhrou nad USA, ázijskí účastníci zo Singapuru, Thajska, Filipín a Austrália, ktorá rovnako absolvovala na prelome mája a júna ázijskú časť kvalifikácie.

Majstrovstvami sveta vo florbale 2022 vás prevedieme v priamych prenosoch JOJ Šport. Turnaj štartuje 5. novembra a majstra sveta na štrnástom mužskom šampionáte spoznáme v druhú novembrovú nedeľu.