Program
Florbal - 27.05.2022 20:56

Historické víťazstvo florbalistov! Prvý raz v histórii zdolali Čechov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Obrovský úspech dosiahla naša mužská florbalová reprezentácia na kvalifikačnom turnaji Majstrovstiev sveta 2022 vo Švajčiarsku. V talianskom meste Celano vyhrala svoju kvalifikačnú skupinu bez straty bodu s celkovým skóre 49:3 a na záver pridala čerešničku v podobe senzačného víťazstva nad Českou republikou, ktorá podobne dominantne vyhrala susednú skupinu. Už pred federálnym derby mali miestenku na svetovom šampionáte vo vrecku obe krajiny, no historická bilancia vyznieva jednoznačne pre nášho rivala. V súťažnom zápase ho Slováci nikdy nedokázali zdolať, až do 27. mája 2022, kedy sa zapísal výsledok 5:4.

Motiváciu dali na sebe oba tábory poznať už niekoľko minút pred úvodným buly. Technické problém pri pustení našej štátnej hymny napravili florbalisti svojimi hlasivkami a zahanbiť sa nenechal ani súper pri tónoch jeho hymny. Poctivá defenzíva na čele s výborne chytajúcim brankárom Adamom Kohútom viedla k tomu, že sme do 35. minúty odolávali s jediným inkasovaným gólom, zatiaľ čo naši chlapci sieť napli štyrikrát. Skóre otváral Kamil Navrátil a v druhom dejstve Martin Grlický, Lukáš Ujhelyi a Matúš Gajdoš zariadili naše senzačné vedenie 4:1. Strelecky aktívnejší Česi síce do začiatku tretej tretiny stiahli manko na jednogólový rozdiel, no následne to padlo raz do každej bránky. O víťazný gól Slovenska sa postaral Kamil Navrátil, hráč ATU Košice.

"Dnešné historické víťazstvo nad Českom z pohľadu výkonu družstva, vložených emócii a všetkých súvisiacich okolností nepotrebuje komentár. Zdolali sme tím, ktorý patrí do svetovej top štvorky. Všetci máme obrovský pocit šťastia, spokojnosti a radosti," stručne zhodnotil pre SZFB český tréner v slovenských službách Radomír Mrázek. Pre Český florbal sa slova ujal kapitán tímu Ondřej Němeček: "Najväčším problémom bola naša efektivita v zakončení. Nedali sme toľko gólov, na koľko sme mali šance. Navyše chýbali detaily aj kvalita na loptičke. Boli isté veci, ktoré nám v minulých zápasoch fungovali, no musíme si ich vedieť preniesť aj proti porovnateľným súperom, ako je Slovensko," Slovenská reprezentácia vôbec prvý raz pokorila súpera takéhoto kalibru. Česi sú v aktuálnom svetovom poradí na treťom mieste, Slováci ôsmi. Pred majstrovstvami sveta, ktoré štartujú 5. novembra aj v priamych prenosoch JOJ Šport, je takýto výsledok obrovskou vzpruhou.

Česká republika - Slovensko 4:5 (0:1, 1:1, 3:3)
Góly: 17. Kreysa (Majer), 35. Besta (Punčochář), 38. Zouzal (Krbec), 45. Havlas (Stránský) – 12. Navrátil (Mirt), 25. Grlický (Ujhelyi), 32. Ujhelyi (Dudovič), 33. Gajdoš (Kvasnica), 43. Navrátil (Ujhelyi)
Zostava Slovenska: Kohút – Pažák, Miške, Kozák, Mirt, Virga, Hatala – Dudovič, Gašparík, Gál – Ujhelyi, Grlický, Navrátil – Kvasnica, Gajdoš, Kelemen

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora