Program
Florbal - 24.05.2022 09:52

Florbalisti idú za postupom na MS aj cez Pobrežie Slonoviny

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Posledný májový týždeň je vo svete športu venovaný aj kvalifikácii na florbalové majstrovstvá sveta mužov, ktoré sa uskutočnia v decembri vo Švajčiarsku. Zverenci Radomíra Mrázka odcestovali zabojovať o miestenku naň do pekného prostredia v centrálnom Taliansku pod pohorím Monte Sirente. V Celane ich postupne preverí Nemecko, Rakúsko a Pobrežie Slonoviny, aby sa v boji o konečné umiestnenie konfrontovali so súperom zo susednej kvalifikačnej skupiny. Tú tvorí Česká republika, Taliansko, Slovinsko a Španielsko. Z vymenovanej osmičky tímov si priamu miestenku do Švajčiarska vybojujú tri. Ďalšia bude v hre pre štvrtý tím, no ten sa už bude na diaľku porovnávať s rovnako umiestnenými celkami súbežne hraných dvoch kvalifikačných turnajov v Lotyšsku.

Postup na majstrovstvá sveta sa z pohľadu nášho národného mužstva považuje za samozrejmosť a ambíciou je prestížny derby zápas s Českom o víťazstvo kvalifikácie v Celane. Podobné to bolo pri rovnakom kvalifikačnom systéme aj pred Majstrovstvami sveta 2020 v Helsinkách. Kvalifikáciu v Poprade zvládli naši chlapci tromi výhrami v základnej skupine a v boji o celkové prvenstvo podľahli Švajčiarom. Vychádzajúc zo svetového renkingu, Slovensko je na ôsmom mieste, kam sa posunulo konečným siedmym miestom na predošlom svetovom šampionáte. Na ňom naša reprezentácia zdolala Nemcov 7:3 a práve tento tím má byť našim najvážnejším súperom pri skomplikovaní našich postupových ambícií. Duel s Rakúskom a Pobrežím Slonoviny by mal byť exhibíciou.


Vo finále kvalifikačného turnaja MS 2020 prehral náš tím so Švajčiarskom 3:16

Jediný africký účastník kvalifikácie je súčasťou európskej kvalifikačnej skupiny už druhý rok. V Poprade napísalo Pobrežie Slonoviny až tragikomický príbeh, keď pre problémy s vízami a financiami pricestovalo len so siedmimi florbalistami. Pripísali si prehry so Švajčiarskom 0:51, s Belgickom 1:19, s Ruskom 0:42 a s Talianskom 2:25, aby následne Medzinárodná florbalová federácia ich výsledky dodatočne anulovala pre prinízky počet hráčov na súpiske. Pred štyritisíc kilometrov dlhou cestou na Apeninský polostrov si pravdepodobne už formality postrážia lepšie, no po hernej stránke by stále mali diametrálne zaostávať za súpermi.