Program
Florbal - 09.04.2022 17:26

Nepodporujeme túto špeciálnu operáciu, napísal ruský klub. Rok si nezahrá

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Ruské autority apelujú na domáce kluby, aby verejne podporili vojenské kroky Vladimira Putina a deklarovali význam násilia, vyvíjaného na Ukrajine. Ide o akúsi protiodpoveď na reakciu väčšiny západnej spoločnosti, ktorá ruské tímy, jednotlivcov a reprezentácie suspendovala z medzinárodných súťaží. Aj preto sa na zápasoch KHL vynímajú vlajky s odkazom "Putin je náš prezident" a kde-tu sa pre médiá podporne k domácej politike vyjadrí aj niektorý zo športovcov. Kto pláva proti prúdu, má problémy. Kruto sa o tom presvedčil najstarší florbalový klub v Ruskej federácii, ktorý na sociálnych sieťach zverejnil postoj, že "nepodporuje prebiehajúcu 'špeciálnu operáciu'", doplnený o odkaz "stop vojne".

Reakcia ruských úradov bola rýchla. Petrohradský klub Akuly bol za svoj twitterový post vylúčený zo všetkých súťaží a rok si nesmie zahrať žiaden turnaj ani ligu pod hlavičkou Ruského florbalového zväzu. Rusi tvrdia, že pravidlá boli v tomto smere stanovené jasne. Žiaden klub nesmie verejne odsúdiť počínanie armády a ani podporiť vylúčenie ruských a bieloruských športovcov z medzinárodných súťaží. V opačnom prípade musí počítať s trestom, podobným tomu Akuly. Nič na tom nezmenil ani fakt, že "Žraloci" svoju históriu píšu od roku 2009 a v krajine by sme nenašli starší florbalový klub.

"Je to hanba. Ruská florbalová federácia koná z vlastného rozhodnutia a nik ju k ničomu nenútil. Iba ničí kluby, ľudí a bráni im hrať florbal," hneval sa na Facebooku ukrajinský florbalový funkcionár Tamuz Hidir. Ruské národné mužstvo je v rebríčku IFF na 16. mieste, ženy sú o dve pozície vyššie. Aj z toho vyplýva, že florbal nepatrí v krajine medzi najdôležitejšie športy. Práve preto však podobná mobilizácia a verejné vystúpenie proti násiliu mohlo prísť od podobného "menšieho" klubu, ktorý nemá vlastnícke či politické napojenie na špičky blízke Kremľu. Ani takým však vyjadrenie názoru neprejde.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora