Program
Florbal - 08.01.2022 09:49

Florbalista bránil otca, bili sa hráči s fanúšikmi

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv/youtube

Česká florbalová disciplinárka rieši nezvyčajný problém po pražskom mestskom derby medzi Spartou a Black Angels. Po záverečnej siréne sa na tribúne rozpútal konflikt medzi fanúšikovskými tábormi z jednej aj druhej strany a zapojilo sa doň dokonca niekoľko hráčov hosťujúceho mužstva. Najhoršie z incidentu vyšiel 23-ročný útočník Filip Neklan, ktorému sa ušiel trojmesačný zákaz činnosti. Na tribúne pritom bránil vlastného otca, ktorý bol iniciátorom konfliktu a práve jeho interakcia so skupinou sparťanských fanúšikov vyvolala krátko trvajúce násilie. Black Angels zaplatia pokutu 15 tisíc korún, čo je v prepočte približne 600 eur. Domácej Sparte bol vymeraný dvojnásobok tejto pokuty.

Aréna Podvinný mlyn, ktorú využívajú ako domáce prostredie oba zainteresované kluby a bola vedľajšou halou počas mužského svetového šampionátu 2018, ponúkla dramatický a vypätý zápas. Sparta v ňom vyhrala 5:4, pričom skóre otočila v záverečnej časti hry. Po záverečnej siréne sa partia fanúšikov v jej klubových farbách pustila do vulgárnych provokácií hosťujúcich hráčov a otec jedného z nich sa svojej ratolesti zastal. Neklan vyskočil na tribúnu a jedného z fanúšikov strhol na zem. Že šlo o bránenie rodinného príslušníka, sa v očiach disciplinárnej komisie prejavilo ako poľahčujúca okolnosť. Inak by bol útok na fanúšika hodnotený oveľa prísnejšie.

Hoci je zapojenie sa do fanúšikovskej roztržky podľa Českého florbalu neprípustné, zvládnutie podobných momentov má byť primárne v rukách usporiadateľskej služby. Preto je finančný postih výrazne väčší na strane Sparty, za ktorú nastupujú aj traja Slováci - Kristián Kozák, Lukáš Ujhelyi a Michal Pažák. Usporiadatelia pritom boli už po dvoch tretinách upozornení na partiu fanúšikov, ktorí sa správali nevhodne a existovalo preto riziko, že vyvolajú konflikt. Zaujímavým faktom je aj to, že predseda disciplinárnej komisie Tomáš Březina je v osobnom živote priateľom iniciátora konfliktu. Preto bol z hodnotenia incidentu vynechaný.