Program
Florbal - 11.12.2021 18:59

Švédske florbalové double. Majstrovstvá sveta ovládli aj muži

Zdroj: huste.tv

Švédski florbalisti sa dočkali titulu majstrov sveta po siedmich rokoch. Najväčšia bašta tohto športu sa na šampionátoch v Rige aj Prahe musela vo finále skloniť pred Fínmi a tieto dve mužstvá zohrali posledný zápas aj tentoraz. Odložený turnaj vo fínskych Helsinkách veľmi chceli domáci ovládnuť a dotiahnuť zlatý hetrik, v polovici prvej tretiny viedli 2:0, no zlato nakoniec padlo do rúk žlto-modrých. Víťazný a zlatý gól strelil v čase 58:23 Tobias Gustafsson, aby následne hostia zásahom do prázdnej bránky spečatili deviaty titul svetových šampiónov výsledkom 6:4. Spokojnosť môže panovať aj v slovenskom tábore, nakoľko naši reprezentanti skončili siedmi, čo je ich historicky najlepším umiestnením na MS mužov.

Medailové pozície za Švédmi a Fínmi doplnili hráči Českej republiky, ktorí vyhrali nad Švajčiarskom 4:3 po predĺžení a ukončili dva šampionáty trvajúce medailové suchoty. Náš premožiteľ z Lotyšska je piaty, Nórsko skončilo na šiestej priečke. Slováci podľa očakávaní zvalcovali základnú skupinu, v ktorej čelili súperom z 12. až 15. miesta svetového renkingu. V prelínacom osemfinále vyhrali dôležitý zápas s Nemeckom 7:3 a vďaka tomu sa pozreli do štvrťfinále, v ktorom neboli dlhých deväť rokov. Proti vysoko favorizovanému Fínsku síce neodohrali zlý zápas, ale podľahli mu 1:5, navyše ich to stálo priveľa síl, ktoré na druhý deň proti Lotyšom chýbali. Súper presadil svoje tradičné silové poňatie hry a z nášho najslabšieho šampionátového výkonu bola prehra 2:6. Ďalšieho pobaltského súpera však už naša družina pokorila, hoci sa poriadne natrápila. Aj Estónci pritom začínali v kvalitatívne slabšej skupine a v osemfinále zdolali Dánov.

Zápas o konečné siedme miesto začalo Slovensko lepšie a prvú tretinu vyhralo 3:1. V priebehu druhého dejstva síce súper otočili, no v 43. minúte bolo opäť v platnosti naše vedenie rozdielom troch gólov. Hoci estónska reprezentácia mala v nohách predĺženie z predošlého dňa, v záverečnej desaťminútovke zmazala manko 4:7 a dianie dostala do extratimeu. Predĺženie alebo nájazdy museli celkom víťaza určovať päťkrát na týchto MS. V čase 61:59 natiahol Michal Dudovič a zariadil tým víťazstvo. Florbalista švajčiarskeho Wileru-Ersigen odohral na turnaji len päť zápasov, no s bilanciou 5+8 bol našim najproduktívnejším hráčom. Po jedenásť bodov nahral Ladislav Gál aj Roland Gašparík. Najproduktívnejším hráčom celého turnaja bol trochu nečakane estónsky útočník Patrik Kareliusson s 25 bodmi.