Program
Florbal - 27.11.2021 08:21

Florbalistkám začínajú MS. Šťastie majú priniesť aj nové dresy

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv/youtube

Sobotou štartuje 13. florbalový svetový šampionát žien, ktorého dejiskom bude najväčšia bašta tohto športu. Hrať sa totiž bude vo švédskej Uppsale, v domovskom stánku tamojšej Storvrety IBK, ktorá tak bude hostiť druhý veľký turnaj v priebehu troch mesiacov. Na rovnakom mieste sa totiž ešte pred štartom klubovej sezóny konfrontovali hráčky do 19 rokov a Slovensky obsadili 7. miesto. Hoci sa viaceré juniorky objavia aj v decembrovej zostave trénera Jedličku, ambície budú vyššie. Vo svetovom renkingu im patrí piata priečka a na tej by chceli zakončiť aj majstrovstvá sveta.

Slovenské reprezentantky začínajú v základnej skupine B, kde ich preveria domáce Švédky, Fínky a Nemky. Dva tímy postupujú do štvrťfinále, dva budú musieť absolvovať osemfinále proti "kvalifikantom" z výkonnostne slabších skupín. "V prvých dvoch zápasoch s favoritmi nemáme ambície. Kľúčové zápasy pre nás prídu až neskôr. Chceme pošetriť sily, odohráme veľa zápasov za málo dní a kondícia bude rozhodovať. Už nad Nemkami by sme chceli vyhrať, vo štvrťfinále je pravdepodobné, že narazíme na Česko alebo Švajčiarsko. Tam sa uvidí," pragmaticky zhodnotil na predšampionátovej tlačovej konferencii tréner Michal Jedlička. Vidina semifinálovej rozprávky však láka: "Chceme sa vo štvrťfinále pokúsiť o zázrak. Prvé štyri tímy tento rok dosť kvalitatívne odskočili. Súťaže u nich prebiehali aj počas korony, majú nahraných viac zápasov ako družstvá na našej úrovni,"

Šampionát začína v sobotu a v otvárací deň sa do akcie dostanú aj naše ženy, ktoré hrajú od 17:00. Majsterky sveta spoznáme 5. decembra v popoludňajších hodinách. Formát turnaja pozostáva zo šestnástich výberov, ktoré sú rozdelené do do štyroch základných skupín. Dve z nich sú silnejšie a v nich sú podelené tímy elitnej svetovej osmičky. Vo zvyšných dvoch sú postupové miestenky do vyraďovacej fázy len dve. Lepšie tímy zo skupín C a D sa konfrontujú so slabšími v "Áčku" a "Béčku". Tak vznikne štvrťfinálová osmička, ktorá sa pobije o najvyššie priečky.

Program zápasov slovenských florbalistiek na MS 2021:
27. novembra: Švédsko - Slovensko
28. novembra: Slovensko - Fínsko
29. novembra: Slovensko - Nemecko
1. decembra: osemfinálový zápas
2. - 3. decembra: štvrťfinále
4. decembra: semifinále
5. decembra: finále